Max Emilian Verstappen

Geboortedatum
30-09-1997

Debuut leeftijd
17 jaar, 166 dagen

Lengte: 181 cm

Gewicht: 72 kg


Race nummer: 1

Races: 202
Punten: 2899,5
Zeges: 61
Podiums: 108
Snelste ronden: 32
Pole posities: 40

  • 2023

    Recordbrekende dominantie

  • 2022

    Dominant naar tweede wereldtitel

  • 2021

    Wereldkampioen Formule 1

  • 2020

    Alles eruit gehaald in uitdagend jaar

  • 2019

    Maximaliseren met P3 in kampioenschap

  • 2018

    IJzersterk jaar na lastige start

  • 2017

    Moeizaam jaar met glorieus einde

  • 2016

    Jongste Formule 1-racewinnaar ooit

  • 2015

    Jongste Formule 1-coureur ooit

  • 2014

    Debuut in de autosport

  • 2013

    Wereldkampioen karting

  • 2012

    Incasseringsvermogen

  • 2011

    Wisselend succes

  • 2010

    Eerste internationale races

  • 2009

    Volbloed racer

  • 2008

    Titel na titel

  • 2007

    Onverslaanbaar

  • 2006

    Volmaakt vervolg

  • 2005

    Perfect debuut

  • 1997

    In de genen

  • Recordbrekende dominantie

    In 2022 werd Max met overmacht voor de tweede keer wereldkampioen, met een record van vijftien zeges in één seizoen. Max en Oracle Red Bull Racing hadden dan ook maar één doel voor ogen in 2023: beide titels met succes verdedigen. In tegenstelling tot het voorgaande jaar zijn de reglementen weinig veranderd, waardoor de RB19 een evolutie is van de succesvolle RB18.

    Max begint het 22 races tellende kampioenschap op de best mogelijk wijze door Grand Prix van Bahrein vanaf pole positie winnend af te sluiten. Teamgenoot Sergio Perez maakt het feest voor Red Bull compleet door tweede te worden. Naaste achtervolger Fernando Alonso volgt in zijn Aston Martin op ruime afstand. Door technische problemen in de kwalificatie moet Max de race in Saudi-Arabië vanaf P15 aanvangen. De Nederlander snijdt echter als een warm mes door de boter en ligt na 25 ronden op P2, achter Perez, wat uiteindelijk ook de uitslag bij de finish is.

    In Australië moet Max na een slechte start de beide Mercedessen voor zich dulden. In een incidentrijke race met liefst drie rode vlaggen, weet Max de race toch naar zich toe te trekken. Na een incident met George Russell in de sprintrace in Azerbeidzjan wordt Max daarin derde. In de Grand Prix op zondag moet Max door een onfortuinlijk getimede safety car de winst aan teamgenoot Perez laten, met Verstappen daarachter op P2.

    In Miami kent Max een ongelukkige kwalificatie. Nadat hij zijn eerste vliegende ronde in Q3 heeft afgebroken door een foutje, kan hij zijn tweede ronde niet voltooien doordat Charles Leclerc crasht. Vanaf de negende startplek is de getergde Verstappen niet te stoppen en na een uitstekende inhaalrace wint hij met overmacht. Deze overwinning is het begin van een recordbrekende reeks.

    Max behaalt een uiterst belangrijke pole in Monaco door in een spectaculaire laatste sector een forse achterstand op Fernando Alonso om te buigen in een kleine voorsprong. In de race overleeft Max de listige omstandigheden en scoort hij zijn derde overwinning op rij te scoren in het prinsdom. Ook de races in Spanje en Canada domineert Max door te winnen vanaf pole positie en alle ronden aan de leiding te rijden.

    In Oostenrijk wordt Max bij de sprintrace onbedoeld op het gras geduwd door Perez, maar ook hier countert Max door de zowel de sprintrace als de Grand Prix te winnen. Op Silverstone pakt Lando Norris bij de start de leiding in zijn sterk verbeterde McLaren, maar ook nu is Verstappen een maatje te groot door in ronde vijf voorbij te gaan aan Norris en vervolgens aan de horizon te verdwijnen.

    Ondanks dat Max in Hongarije vanaf P2 en op het circuit van Spa-Francorchamps zelfs vanaf P6 start vanwege een gridstraf, is tijdens de Grands Prix niemand opgewassen tegen Max, die daarmee al acht races op rij heeft gewonnen. Ook de sprintrace in België valt ten prooi aan de Limburger. Op zijn thuiscircuit in Zandvoort volgt de negende overwinning op rij voor Verstappen. Na een uiterst chaotische regenrace, waarin Max in de beginfase door een late wissel naar regenbanden terugvalt, weet hij zijn hoofd koel te houden en wint vanaf pole voor de derde keer op rij voor zijn uitzinnige thuispubliek. In Monza zet Max een nieuw record neer in de Formule 1 door zijn tiende Grand Prix op rij te winnen.

    De daaropvolgende race in Singapore is een off-weekend voor het team van Red Bull. Een teleurstellende elfde plek in de kwalificatie wordt gevolgd door slechts de vijfde plek in de race voor Verstappen. De overwinning gaat naar de Ferrari van Carlos Sainz, wat uiteindelijk de enige gemiste Grand Prix-overwinning van het seizoen blijkt voor Red Bull.

    Max revancheert zich door in Japan met grote dominantie vanaf pole naar de overwinning te rijden. De voorsprong van Verstappen in het kampioenschap is zo gigantisch dat hij al op zaterdag, tijdens de sprintrace in Qatar, zijn derde wereldkampioenschap kan pakken. Tijdens de sprintrace valt Perez uit en door een tweede plaats achter Oscar Piastri verzekert Max zich van zijn derde kampioenschap in de Formule 1. Op zondag viert Max de wereldtitel in stijl door de bloedhete Grand Prix te winnen.

    Na slechts een zesde plek in de kwalificatie in Austin, wegens een afgekeurde laatste ronde, knokt Max zich in de race naar voren om uiteindelijk met de zege er vandoor te gaan. Tevens wint hij de sprintrace op zaterdag. In Mexico start Max als derde, maar al bij de start pakt hij de leiding om vervolgens dominant naar zijn zestiende overwinning van het jaar te rijden. Hiermee scherpt hij het record aan dat hij zelf in 2022 heeft neergezet.

    Ook in Brazilië pakt Max de overwinning in zowel de sprintrace als de Grand Prix, waarna hij op het nieuwe stratencircuit in Las Vegas na een stevig gevecht met Leclerc en Perez uiteindelijk als winnaar uit de bus komt. In de seizoensafsluiter in Abu Dhabi sluit Max het jaar in stijl af door, gestart vanaf pole, met grote voorsprong zijn negentiende Grand Prix-overwinning van het seizoen te scoren. Tevens bereikt hij een mijlpaal door als eerste coureur in de Formule 1-historie meer dan 1.000 ronden aan de leiding te rijden in één seizoen. De 575 punten die Max heeft gescoord in 2023 zijn tevens de meeste punten ooit gescoord in één jaar, ruim twee keer zoveel punten als teamgenoot Perez die tweede wordt in het kampioenschap.

    Voor het team van Red Bull Racing betekent het de eerste één-twee in het coureurskampioenschap en de zesde constructeurstitel uit de historie van het team uit Milton Keynes. Met 21 overwinningen uit 22 races zet Red Bull ook het record neer van meeste overwinningen in één seizoen. In alle opzichten was 2023 voor Max en Red Bull Racing een jaar dat de boeken in zal gaan als één van de meest succesvolle jaren ooit in de Formule 1. Zoals Max zelf aangeeft wil hij er vooral van gaan genieten, want het is bijzonder lastig dit ooit nog te overtreffen.

    Resultaten

      Grand Prix              Grid            Race
      Bahrein                 1               1
      Saoedi-Arabië           15              2
      Australië               1               1
      Azerbeidzjan            2               2
      Miami                   9               1
      Spanje                  1               1
      Monaco                  1               1
      Canada                  1               1
      Oostenrijk              1               1
      Groot-Brittannië        1               1
      Hongarije               2               1
      België                  6               1
      Nederland               1               1
      Italië                  2               1
      Singapore               11              5
      Japan                   1               1
      Qatar                   1               1
      Verenigde Staten        6               1
      Mexico                  3               1
      Brazilië                1               1
      Las Vegas               3               1
      Abu Dhabi               1               1
      
  • Dominant naar tweede wereldtitel

    Na een uitermate spannend seizoen 2021 waarin Max Verstappen in de laatste ronde van de laatste race zijn eerste Formule 1-wereldkampioenschap naar zich toe trekt, begint de Nederlander als regerend kampioen met startnummer 1 op de Red Bull Racing RB18 aan het Formule 1-seizoen 2022. Er zijn grote reglementswijzigingen geweest waardoor de auto’s flink veranderd zijn. Zo zijn de auto’s ontdaan van vele aerodynamische vleugeltjes en wordt er meer downforce onder de bodemplaat gegenereerd om inhalen te bevorderen. Door deze wijzigingen is het slechts gissen wat de rangorde wordt in het 22 races tellende kampioenschap.

    Het team van Ferrari lijkt bij de start van het seizoen de beste papieren te hebben. Charles Leclerc wint de Grand Prix van Bahrein, terwijl Max, ondanks een prachtig gevecht met Leclerc, met moeite in het spoor kan blijven van de Ferrari, met een auto die te zwaar is en niet geheel aan zijn gewenste rijstijl voldoet. In de slotfase krijgt Verstappen te maken technische problemen waardoor hij uitvalt.

    In de tweede race in Saudi-Arabië is er wederom een spannend gevecht tussen Leclerc en Verstappen waarbij de Nederlander uiteindelijk aan het langste eind trekt en de race wint. Er volgt een nieuwe teleurstelling in Australië. Leclerc is in zijn Ferrari opnieuw een maatje te groot en tot overmaat van ramp valt Max voor de tweede maal in drie races uit met technische problemen. Verstappen kijkt na de derde race al tegen een achterstand van 46 punten aan ten opzichte van kampioenschapsleider Leclerc.

    In Imola neemt Max revanche. Na winst in de sprintrace volgt een dominante prestatie in de Grand Prix. Teamgenoot Sergio Perez wordt tweede, waardoor de eerste dubbelzege voor Red Bull Racing sinds de Grand Prix van Maleisië in 2016 een feit is. Liggend op P3 spint concurrent Leclerc in de slotfase, waardoor hij slechts zesde wordt. Als kers op de taart pakt Max ook het punt voor de snelste raceronde, waardoor hij zijn achterstand op Leclerc in het kampioenschap heeft verkleind tot 27 punten. In de nieuwe Grand Prix van Miami vechten Verstappen en Leclerc andermaal met elkaar om de leiding. Ditmaal neemt Max al in de beginfase van de race de leiding over, om deze vervolgens niet meer af te staan en zijn derde overwinning van het jaar te scoren.

    De Grand Prix van Spanje kent een frustrerend begin voor Verstappen. Eerst gaat de Nederlander door de grindbak en door problemen met zijn DRS zit hij vervolgens rondenlang vast achter de Mercedes van George Russell. Het geluk lacht Verstappen daarna echter toe. Leider Leclerc valt uit met technische problemen en na eindelijk voorbij te zijn gekomen aan Russell, eist Verstappen de vierde overwinning van het jaar voor zich op en hij pakt de leiding in het kampioenschap. Perez maakt er met de tweede plek een nieuwe dubbelzege voor Red Bull van.

    In Monaco moet Max na een rode vlag in de laatste vliegende ronde van de kwalificatie zijn ronde afbreken, waardoor hij slechts als vierde start. In de natte race is inhalen vrijwel onmogelijk en hij komt als derde over de finish, terwijl Perez wint. Max neemt in Azerbeidzjan revanche op zijn uitvalbeurt van vorig jaar, door ditmaal met overmacht te zegevieren, met achter hem teamgenoot Perez op P2 die ook de tweede plek inneemt in het kampioenschap. Leclerc valt wederom uit met technische problemen.

    In Canada start Max vanaf pole positie en ondanks flinke druk van Carlos Sainz in de slotfase, trekt Max de zesde overwinning van het jaar naar zich toe. Ook in Groot-Brittannië lijkt Max op weg te zijn naar de overwinning, totdat zijn vloer beschadigd raakt door brokstukken op de baan. Met de hevig gehavende RB18 wordt Verstappen ternauwernood zevende.

    Op de Red Bull Ring in Oostenrijk zegeviert Max in de sprintrace, maar in de Grand Prix op zondag heeft hij te veel last van bandenslijtage en moet hij zijn meerdere erkennen in Leclerc. Tijdens de Grand Prix van Frankrijk lijkt Leclerc opnieuw op weg te zijn naar de overwinning totdat de Monegask een kostbare fout begaat en in de bandenstapel belandt. Hierdoor kan Verstappen onbedreigd naar de zevende overwinning van het jaar rijden.

    In Hongarije moet Max na technische problemen in de kwalificatie vanaf P10 de race aanvangen. In de race weet hij zich echter snel weer een weg naar voren te banen. Ondanks een spin op het gladde asfalt pakt Max een sensationele overwinning. In de daaropvolgende race op het circuit van Spa-Francorchamps doet Max het nog eens dunnetjes over. Door gridstraffen vanwege het wisselen van motoronderdelen, start Verstappen slechts als veertiende. Max snijdt in de race als een warm mes door de boter en al na twaalf ronden ligt de Nederlander weer aan de leiding. Met grote dominantie wint hij uiteindelijk de race, zeventien seconden vóór Perez op P2.

    Tijdens zijn thuisrace in Zandvoort weerstaat Max de druk van de Mercedessen om voor het tweede jaar op rij de Dutch Grand Prix te winnen voor een uitzinnige oranje menigte. In Monza, tijdens de thuisrace van Ferrari is Max, startend vanaf P7, opnieuw iedereen de baas waarmee hij zijn vijfde overwinning op rij boekt. Verstappen heeft dan al een haast onoverbrugbare voorsprong op de concurrentie in het kampioenschap.

    De Grand Prix van Singapore is de eerste kans voor Verstappen om het kampioenschap op te eisen. Het weekend draait echter uit op een deceptie. In een natte kwalificatie lijkt Verstappen op weg naar pole, totdat hij in zijn laatste vliegende ronde naar de pits wordt geroepen door zijn team vanwege een gebrek aan benzine. Startend vanaf P8 heeft Max de lastige opgave om zich naar voren te vechten op het krappe stratencircuit. Na een extra pitstop omdat hij zich in de race verremt, wordt hij uiteindelijk zevende.

    Op een drijfnat Suzuka start Max vanaf pole. Bij de start behoudt Max de leiding en na een lange onderbreking weet Max de ingekorte race te winnen. Achter hem komt Leclerc als tweede over de finish, maar omdat de Ferrari-coureur na de race een tijdstraf van vijf seconden ontvangt, wordt hij als derde geklasseerd. Dit betekent dat Max zijn tweede wereldkampioenschap in de wacht heeft gesleept, met nog vier races voor de boeg.

    In Austin is er droevig nieuws als vlak voor het raceweekend bekend wordt dat Red Bull-oprichter Dietrich Mateschitz is overleden. Max weet de Oostenrijker op de best mogelijke wijze te eren door de race te winnen. Na een langzame pitstop leek de overwinning uit zijn handen te glippen, maar na een sterk slot kon Max toch voorbij aan leider Hamilton om zo te zegevieren. Tevens pakt het team van Red Bull Racing voor het eerst sinds 2013 het constructeurskampioenschap.

    Max vestigt in Mexico een record door met overmacht zijn veertiende overwinning van het seizoen te pakken, waarmee hij het oude record van dertien overwinningen in één seizoen afsnoept van Michael Schumacher (2004) en Sebastian Vettel (2013). Er volgt een teleurstellende race in Brazilië waar Max tijdens de race een aanvaring heeft met Lewis Hamilton. Na een neuswissel knokt Verstappen zich nog terug tot P6. De seizoenafsluiter in Abu Dhabi valt voor het derde jaar op rij ten prooi aan Verstappen, die een buitengewoon succesvol jaar afsluit met zijn vijftiende overwinning van het seizoen.

    In 2023 hebben Max en Red Bull Racing dan ook maar één doel, hun titels succesvol verdedigen.

    Resultaten

      Grand Prix              Grid            Race
      Bahrein                 2               19 (DNF)
      Saoedi-Arabië           4               1
      Australië               2               DNF
      Emilia-Romagna          1               1
      Miami                   3               1
      Spanje                  2               1
      Monaco                  4               3
      Azerbeidjzan            3               1
      Canada                  1               1
      Groot-Brittannië        2               7
      Oostenrijk              1               2
      Frankrijk               2               1
      Hongarije               10              1
      België                  14              1
      Nederland               1               1
      Italië                  7               1
      Singapore               8               7
      Japan                   1               1
      Verenigde Staten        2               1
      Mexico                  1               1
      Brazilië                3               6
      Abu Dhabi               1               1
  • Wereldkampioen Formule 1

    Na een veelbelovend slot van 2020 en door de geringe reglementswijzigingen voor het seizoen 2021, ligt er voor Max Verstappen en zijn team Red Bull Racing een uitgelezen kans om voor het kampioenschap te strijden. Ook motorleverancier Honda doet een ultieme krachtsinspanning in haar voorlopig laatste seizoen in de Formule 1. Met de Mexicaan Sergio Perez krijgt Max bovendien een ervaren nieuwe teamgenoot naast zich.

    De eerste voortekenen van de snelheid van de nieuwe RB16B zijn hoopgevend met enkele sterke wintertestdagen. In Bahrein vat Max direct de koe bij de horens, door pole positie te pakken voor de seizoensopener. De race ontvouwt zich in een stevig gevecht tussen Verstappen en Lewis Hamilton. Max haalt de zevenvoudig wereldkampioen in de slotfase in, maar aangezien de Nederlander tijdens de inhaalactie buiten de baan is gegaan, moet hij de leiding teruggeven aan de Brit. Verstappen kan vervolgens geen nieuwe aanval wagen en wordt tweede achter Hamilton.

    In Imola kent Max op een natte baan vanaf P3 op de grid een wereldstart en hij gaat zij-aan-zij met rivaal Hamilton de eerste bocht in. Max pakt brutaal de leiding en hij wint zijn eerste race van het seizoen. In de twee daaropvolgende races in Portugal en Spanje is de Mercedes duidelijk te snel en beide keren wordt Max tweede achter Hamilton.

    In de straten van Monaco schittert Max. Hij rijdt van start tot finish aan de leiding en aangezien Hamilton slechts zevende wordt, gaat Verstappen voor het eerst in zijn Formule 1-carrière aan de leiding van het kampioenschap. Ook in Azerbeidzjan lijkt Max op weg naar een dominante overwinning. Echter krijgt de onfortuinlijke Nederlander  met nog zes ronden voor de boeg op het rechte stuk een klapband. Verstappen slaat haaks rechtsaf de muur in, waarbij hij geluk heeft dat hij ongedeerd zijn auto kan verlaten. Er volgt een rode vlag en bij de herstart vergaloppeerd Hamilton zich bij de eerste bocht, waardoor ook de Brit geen punten scoort. Perez pakt zijn eerste overwinning voor het team van Red Bull.

    In Frankrijk snoept Max met nog twee ronden te gaan de leiding af van Hamilton en hij scoort zijn derde overwinning van het seizoen. Er volgen nog twee dominante weekenden in Oostenrijk, met twee poles en twee overwinningen op de Red Bull Ring. Na deze drie overwinningen op rij heeft Max in het kampioenschap een voorsprong van 32 punten op naaste achtervolger Hamilton.

    Dan volgt er tegenslag. Max wint in Silverstone op zaterdag nog de eerste sprintrace uit de historie van de Formule 1, wat hem drie punten oplevert. Tijdens de Grand Prix op zondag zijn Verstappen en Hamilton tijdens de eerste ronde in een bikkelhard gevecht verwikkeld. Hamilton raakt Max bij Copse, waarna Verstappen op hoge snelheid met een kracht van 51G in de bandenstapels vliegt. Verstappen kan wonderwel zonder verwondingen het wrak verlaten, terwijl Hamilton een straf ontvangt voor het incident, maar alsnog de race naar zich toetrekt.

    In Hongarije wordt Max wederom door een Mercedes geraakt bij de start. Ditmaal kegelt Valtteri Bottas bij de eerste bocht als een bowlingbal verschillende tegenstanders uit de baan. Verstappen kan met een flink beschadigde RB16B zijn weg vervolgen en weet zich met grootse moeite als negende te klasseren. Doordat Hamilton tweede wordt, is de Brit weer terug aan de leiding van het kampioenschap.

    De Grand Prix van België valt compleet in het water. Max rijdt op de kletsnatte baan op zaterdag naar pole, terwijl er op zondag nog meer regen valt en de race na slechts één ronde achter de safety car wordt afgevlagd. Max ontvangt 12,5 punten voor zijn overwinning. Op Circuit Zandvoort vindt voor het eerst sinds 1985 weer de Dutch Grand Prix plaats. Voor eigen publiek domineert Max het weekend en vanaf pole wint hij glorieus zijn eerste echte thuisrace, waarmee hij tevens weer de leiding in het kampioenschap herovert.

    In Italië vliegen Verstappen en Hamilton elkaar weer in de haren. Nadat de heren elkaar raken bij de eerste chicane, belandt Max bovenop de auto van Hamilton en beide coureurs moeten het strijdtoneel verlaten. Verstappen moet in Rusland achteraan starten vanwege een gridstraf door een motorwissel. In de natte slotfase werkt Max zich knap op tot de tweede plek achter Hamilton. Er volgt nog een tweede plaats voor Max in Turkije, waar Valtteri Bottas naar de overwinning rijdt.

    Na een tactische sterke race in de Verenigde Staten scoort Max zijn achtste overwinning van het seizoen. In Mexico kwalificeert Max zich als derde, maar hij gaat bij de start buitenom voorbij aan de beide Mercedessen en wint de race. Hamilton moet in Brazilië door een straf achteraan starten in de sprintrace, maar desondanks is de Brit in de race niet te stuiten. Ondanks verwoede pogingen om Hamilton achter zich te houden, moet Max genoegen nemen met de tweede plaats.

    Ook in Qatar is Mercedes duidelijk sneller. Max start door een gridstart als zevende, maar weet zich al snel op te werken naar de tweede plek. Hamilton is niet meer te achterhalen. Op het bloedsnelle nieuwe stratencircuit van Jeddah rijdt Max een weergaloze kwalificatieronde en hij lijkt op weg naar pole, totdat hij zich verremt in de laatste bocht en in de muur belandt. Vanaf P3 op de grid lijkt hij ook in de race de snelheid van de Mercedessen niet bij te kunnen houden. Er volgen echter twee herstarts na rode vlaggen, en bij de tweede herstart pakt Max de leiding. Wederom probeert Max alles wat in zijn macht ligt om Hamilton achter zich te houden, maar het blijkt niet genoeg om Hamilton van de overwinning af te houden.

    Dit betekent dat de twee kemphanen met een gelijk aantal punten aan de laatste race in Abu Dhabi beginnen. Tijdens de kwalificatie rijdt Verstappen magistraal naar zijn tiende pole van het seizoen, maar bij de start pakt Hamilton de leiding. Nog in de eerste ronde waagt Max een inhaalactie, waarbij Hamilton buiten de baan gaat, maar de Brit mag de leiding behouden. In het vervolg van de race lijkt de strijd te zijn gelopen aangezien Hamilton steeds verder aan de horizon verdwijnt. Dan, met nog vijf ronden te gaan, crasht Nicholas Latifi waarna de safety car de baan op komt. Dit geeft Max de uitgelezen kans om nieuwe zachte banden te halen, terwijl Hamilton rond blijft rijden op versleten harde banden. In de laatste ronde wordt het veld los gelaten en Verstappen neemt in bocht vijf met een gewaagde actie de leiding over van Lewis Hamilton. De Brit kan op de rechte stukken die volgen niet meer counteren, waardoor Max op sensationele wijze de race wint en zijn eerste kampioenschap in de Formule 1 verovert. Er volgen tranen van geluk bij zowel Max als vader Jos. Na een ongemeen spannend seizoen heeft Max heeft zijn ultieme doel bereikt, hij is wereldkampioen in de Formule 1.

    In 2022 zal Max voor het eerst met startnummer 1 op zijn auto rijden en probeert hij zijn titel met succes te verdedigen.

    Resultaten

      Grand Prix              Grid            Race
      Bahrein                 1               2
      Emilia-Romagna          3               1
      Portugal                3               2
      Spanje                  2               2
      Monaco                  2               1
      Azerbeidjzan            3               18 (DNF)
      Frankrijk               1               1
      Stiermarken             1               1
      Oostenrijk              1               1
      Groot-Brittannië        1               DNF
      Hongarije               3               9
      België                  1               1
      Nederland               1               1
      Italië                  1               DNF
      Rusland                 20              2
      Turkije                 2               2
      Verenigde Staten        1               1
      Mexico                  3               1
      Brazilië                2               2
      Qatar                   7               2
      Saoedi-Arabië           3               2
      Abu Dhabi               1               1
  • Alles eruit gehaald in uitdagend jaar

    Max Verstappen en Aston Martin Red Bull Racing gaan het seizoen 2020 in met hoge verwachtingen. Na drie overwinningen in 2019, het eerste jaar van de samenwerking met Honda, zouden in 2020 de vruchten geplukt kunnen worden. Na de wintertests wordt de wereld echter opgeschrikt door covid-19. Vlak voordat de eerste vrije training van de seizoensopener in Australië van start zou moeten gaan, wordt de race afgelast. In de maanden die volgen, zit de wereld in lockdown en rijdt Max virtueel zijn rondjes thuis op zijn simulator.

    Pas begin juli wordt het weer veilig genoeg geacht om het Formule 1-seizoen van start te laten gaan met een hevig gewijzigde kalender. In totaal staan er 17 races op de planning, voornamelijk op Europese bodem, met drie back-to-back weekenden op hetzelfde circuit. De eerste race vindt plaats in Oostenrijk op de Red Bull Ring. Na een hoopvolle start, moet Max al snel het strijdtoneel verlaten met technische problemen en zijn eerste uitvalbeurt van het jaar. Één week later op hetzelfde circuit kwalificeert Max zich in een natte kwalificatie als tweede, maar moet in de race zijn meerdere erkennen in de dominante Mercedessen, waardoor de derde plaats zijn deel is.

    De Grand Prix van Hongarije is de derde race in drie weken. Op weg naar de startgrid glijdt Max van de natte baan en beschadigt zijn auto in de bandenstapels. De monteurs van Red Bull verrichten een heldendaad door de RB16 in een kleine twintig minuten weer op te lappen, zodat Max op het nippertje toch kan deelnemen aan de race. Vanaf startplek zeven werkt Max zich uiteindelijk op tot een tweede plaats aan de finish.

    In de Grand Prix van Groot-Brittannië lijken de Mercedessen weer oppermachtig, totdat Valtteri Bottas met nog drie ronden te gaan een lekke band krijgt, waardoor Max opschuift naar plek twee. Wonderbaarlijk genoeg krijgt ook Lewis Hamilton in de laatste ronde een lekke band, maar de Brit heeft genoeg voorsprong op Max om de race te winnen. De week erna vindt ook op Silverstone de 70th Anniversary Grand Prix plaats. De race staat in het teken van bandenmanagement en Max laat zien daar heer en meester in te zijn door de Mercedessen te verslaan en de race met overmacht te winnen. Max staat op dat moment tweede in het kampioenschap op zo’n 30 punten afstand van Hamilton en vier punten voorsprong op Bottas.

    In de daaropvolgende races in Spanje en België worden er met een tweede en een derde plaats weer twee podiums aan het totaal van Verstappen toegevoegd, die daarmee al zes podiums op rij heeft gescoord. Daarna komt er echter een kink in de kabel. In de Grand Prix van Italië op Monza valt Max uit met technische problemen, waarna hij in de Toscaanse Grand Prix op het circuit van Mugello een slechte start meemaakt door technisch malheur en uiteindelijk in bocht twee uit de race wordt gekegeld doordat iemand achterop hem rijdt.

    Na deze twee nulresultaten herpakt Max zich met twee achtereenvolgende tweede plekken in de Grand Prix van Rusland en de Grand Prix van de Eifel op de Nürburgring. Er volgt nog een derde plek in de Portugese Grand Prix op het circuit van Portimão, waar de Formule 1 voor het eerst neerstrijkt.

    Bij de Grand Prix van Emilia-Romagna, op het historische circuit van Imola, slaat de pech wederom toe. Op een tweede plaats liggend, krijgt Max in de slotfase een klapband en belandt hij in het grind. De Nederlander kan zijn weg niet meer vervolgen, waarmee hij dit seizoen in alle drie de races op Italiaanse bodem is uitgevallen. De volgende race is de Turkse Grand Prix op het circuit van Istanbul Park. Aangezien de baan vlak vóór het weekend opnieuw geasfalteerd is, is het spekglad. De regenachtige omstandigheden veranderen het circuit in een ijsbaan. Max grijpt in de kwalificatie net naast de pole, terwijl hij in de race spint als hij op plek drie ligt achter Sergio Perez. Verstappen kan zijn weg vervolgen, maar wordt uiteindelijk slechts zesde. Het kampioenschap is dan al beslist. Lewis Hamilton sleept in Turkije zijn zevende wereldtitel in de wacht en evenaart daarmee het record van Michael Schumacher.

    De laatste drie Grands Prix van het seizoen worden in het Midden-Oosten verreden. In de Grand Prix van Bahrein pakt Max een tweede plaats, met achter hem teamgenoot Alexander Albon, het eerste dubbel-podium voor het team van Red Bull sinds 2017. Romain Grosjean overleeft een angstaanjagend ongeluk als hij bij de start hard in de vangrails knalt en zijn auto in brand vliegt. De Fransman kan wonder boven wonder op eigen kracht het wrak verlaten met slechts enkele brandwonden. Eén week later op een korte configuratie van het circuit van Bahrein raakt Max betrokken bij een startongeluk en buiten zijn schuld belandt hij in de bandenstapels. Het is alweer zijn vijfde uitvalbeurt van het seizoen. Max sluit het seizoen glorieus af met een dominant optreden in Abu Dhabi. Verstappen pakt zijn enige pole van het jaar, rijdt vanaf de start de gehele race aan de leiding en wint met ruime voorsprong zijn tweede race van het seizoen.

    Met 214 punten, twee overwinningen en elf podiumplaatsen wordt Max uiteindelijk derde in het kampioenschap, met slechts negen punten minder dan Bottas op plek twee. Aangezien de reglementen in 2021 grotendeels gelijk blijven, hoopt Red Bull de goede lijn door te kunnen trekken naar volgend jaar en het gevecht om het kampioenschap aan te kunnen gaan.

    Resultaten

      Grand Prix              Grid    Race
      Oostenrijk              2       DNF
      Stiermarken             2       3
      Hongarije               7       2
      Groot-Brittannië        3       2
      70th Anniversary        4       1  
      Spanje                  3       2
      België                  3       3
      Italië                  5       DNF
      Toscane                 3       DNF
      Rusland                 2       2
      Eifel                   3       2
      Portugal                3       3
      Emilia-Romagna          3       DNF
      Turkije                 2       6
      Bahrein                 3       2
      Sakhir                  3       DNF
      Abu Dhabi               1       1
  • Maximaliseren met P3 in kampioenschap

    In 2019 zijn er grote veranderingen bij het team Aston Martin Red Bull Racing. Honda is de nieuwe motorleverancier, terwijl Pierre Gasly het plekje inneemt van Daniel Ricciardo. Daarmee is Max voor het eerst de meest ervaren man bij het team uit Milton Keynes.

    Het seizoen kent een positieve start voor Max met een derde plek in Australië. Het betekent het eerste podium voor Honda sinds haar terugkeer in de Formule 1 in 2015. Daarnaast is dit voor Max zijn zesde podium op rij, nadat hij 2018 heeft afgesloten met vijf podiumplaatsen in de laatste vijf races.

    In de daaropvolgende Grands Prix is Max niet in staat om de oppermachtige Mercedessen bij te houden. Met drie vierde plaatsen in Bahrein, China en Baku maximaliseert Verstappen naar eigen zeggen het resultaat steeds. Bovendien houdt hij iedere keer één Ferrari achter zich. In Spanje tekent Max met een derde plek het tweede podium van het seizoen bij. In Monaco ontvangt Max tijdens de race een straf van vijf seconden vanwege het onveilig verlaten van de pits. Max zet alles op alles om leider Lewis Hamilton voorbij te steken, en waagt een aanval in de laatste ronde die helaas niet slaagt. Max moet genoegen nemen met een tweede plaats aan de finish, wat na de tijdstraf een vierde plaats in de einduitslag betekent.

    In Canada heeft Max pech in de kwalificatie. Een ongeluk van Kevin Magnussen dat vóór hem plaatsvindt, betekent dat hij zijn vliegende ronde niet mag afmaken. Verstappen gaat niet door naar Q3, waardoor de elfde startplek zijn deel is. Vanaf deze positie vecht Max zich naar voren tot een vijfde stek in de race. Er volgt wederom een vierde plek in Frankrijk, waar de Mercedessen wederom ver voor de rest uit rijden.

    Vanaf de Grand Prix van Oostenrijk kantelt het seizoen van Max. Hij beleeft vanaf de eerste startrij op de Red Bull Ring een slechte start en valt terug tot de tiende plaats. De Nederlander rijdt vervolgens een weergaloze inhaalrace voor het oog van de vele tienduizenden meegereisde Nederlandse fans. Met nog drie ronden te gaan, gaat Max voorbij aan leider Charles Leclerc, waardoor Verstappen zijn eerste overwinning van het seizoen scoort en de eerste voor Honda in het hybride-tijdperk.

    In Engeland lijkt Max af te stevenen op een derde plek, totdat hij van de baan wordt gereden door Sebastian Vettel. Max kan wonder boven wonder doorrijden na een flinke schuiver door de grindbak en komt als vijfde over de meet. De Duitse Grand Prix is een waar spektakel. In regenachtige omstandigheden glijdt de ene na de andere coureur van de baan. Max houdt echter zijn hoofd koel en hij wint, ondanks een spin en maar liefst vijf pitstops, de race.

    De successen blijven voortduren voor Max. In Hongarije pakt de Limburger eindelijk zijn langverwachte eerste pole pin de Formule 1. In de race blijkt Lewis Hamilton de snellere, maar met een tweede plek mag Max evengoed tevreden zijn.

    Na de zomerstop wordt de tegenvallende Pierre Gasly vervangen door rookie Alexander Albon die van zusterteam Toro Rosso af komt. Gasly bewandelt de omgekeerde weg. Voor Max gaat het na de zomerstop even wat minder. Verstappen komt op het circuit van Spa-Francorchamps in de eerste bocht in aanraking met Kimi Raikkonen en moet het strijdtoneel verlaten. In Monza moet Max door een gridstraf vanwege een motorwissel achteraan starten. Ook hier is er een touché in de eerste bocht. De Nederlander moet een nieuwe voorvleugel halen en knokt zich uiteindelijk terug tot de achtste plek aan de finish.

    In Singapore staat Max weer op het podium met een derde plek. Er volgt een vierde plek in Rusland, terwijl Verstappen in Japan voor de tweede maal in het seizoen uitvalt nadat hij in de eerste bocht van de baan getikt wordt door Charles Leclerc. Max kan zijn weg vervolgen, maar door de schade aan de RB15 moet hij al snel de handdoek in de ring gooien.

    In Mexico lijkt Max zijn tweede pole van het seizoen te scoren. Echter rijdt hij te hard voorbij de gele vlaggen die worden gezwaaid bij een ongeluk van Valtteri Bottas in de laatste bocht. Verstappen ontvangt drie plekken gridstraf voor het incident en start dus als vierde. In de race schieten Max en Lewis Hamilton samen van de baan in de tweede bocht waardoor ze een paar plekken terugvallen. Verstappen waagt vervolgens een inhaalactie op Bottas, waarbij de Fin de rechter achterband van de Nederlander raakt. Verstappen krijgt een lekke band en vecht zich van achteraan terug naar de zesde plek aan de finish.

    In de Verenigde Staten rijdt Max zijn 100e Grand Prix in de Formule 1. Hij viert dit op passende wijze met een derde plaats in de race. In Brazilië start Max dan daadwerkelijk voor de tweede maal van pole en ook in de race is Max ongenaakbaar. Ondanks enkele safetycar herstarts weet Max zich steeds terug naar de leiding te knokken en hij wint zijn derde race van het seizoen. Verstappen sluit het seizoen in stijl af met een tweede plaats in Abu Dhabi.

    Met een derde plaats in het kampioenschap, 278 punten, drie overwinningen en twee pole posities in 2019, beleeft Verstappen zijn meest succesvolle seizoen in de Formule 1 tot dusverre. In 2020 willen Max, Red Bull en Honda de laatste stap zetten en hopen ze voor het kampioenschap te kunnen vechten.

    Resultaten

      Grand Prix      	Grid	Race
      Australië       	4       3
      Bahrein  	        5       4
      China           	5       4
      Azerbeidzjan      	4    	4
      Spanje          	4      	3
      Monaco          	3      	4
      Canada           	9      	5
      Frankrijk       	4      	4
      Oostenrijk       	2      	1
      Groot-Brittannië        4      	5
      Duitsland        	2      	1
      Hungarije        	1      	2
      België                	5      	DNF
      Italië                 	19     	8
      Singapore         	4      	3
      Rusland         	9      	4
      Japan               	5      	DNF
      Mexico                	4      	6
      USA                	3      	3
      Brazilië               	1      	1
      Abu Dhabi          	2     	2
  • IJzersterk jaar na lastige start

    2018 is het vierde seizoen voor Max Verstappen in de Formule 1. Net als in 2017 begint het jaar stroef voor Max. Na een spin in de openingsrace in Australië komt de Nederlander als zesde over de meet. Er volgt een uitvalbeurt in Bahrein door een touché met Hamilton. In China lijken de mannen van Aston Martin Red Bull Racing door een slimme strategie op een één-twee af te stevenen. Max raakt echter Sebastian Vettel met een te enthousiaste inhaalpoging en valt terug naar P5. Het gaat van kwaad tot erger in Baku als Verstappen en teamgenoot Daniel Ricciardo elkaar raken na een stevig duel en beiden uitvallen. Een derde plaats in Spanje betekent revanche en het eerste podium van de Limburger in 2018.

    Een nieuwe tegenvaller volgt in Monaco. De RB14 is dat weekend de snelste auto van het veld. Verstappen crasht echter in de derde vrije training en kan niet meedoen aan de kwalificatie. Vanaf de laatste startplek rijdt Verstappen beheerst naar P9, terwijl Ricciardo de race op zijn naam schrijft.

    Monaco betekent het kantelpunt van het seizoen. In de daaropvolgende races slaat Max ijzersterk terug met een derde plaats in Canada en een tweede plaats op het teruggekeerde circuit van Paul Ricard. Op de Red Bull Ring in Oostenrijk wint Max na een weergaloze race voor vele tienduizenden uitzinnige Nederlandse fans. Het betekent voor Max een absoluut hoogtepunt van het seizoen.

    Op Silverstone rijdt Max sterk, maar moet helaas in de slotfase uitvallen met technisch malheur, waarna hij in Duitsland naar P4 rijdt. In Hongarije moet de Limburger zijn RB15 wederom langs de kant parkeren met technische problemen. Zoals elk jaar zien de tribunes op Spa-Francorchamps oranje en Max weet zijn fans te trakteren met een derde plaats in de race. In Italië komt Max als derde over de meet, maar hij ontvangt een tijdstraf van 5 seconden wegens het van de baan duwen van Bottas en daarmee valt Verstappen terug tot P5.

    In straten van Singapore kwalificeert Max zich knap als tweede en finisht daar ook in de race. In Rusland volgt een vijfde plek na een inhaalrace vanaf P19 op de grid. Max scoort op Suzuka met een derde plaats zijn derde podium in drie jaar tijd.

    Vanaf de achttiende startplaats komt Max met een fantastische in haalrace in de Verenigde Staten als tweede over de streep. Na wederom een tweede plaats in de kwalificatie in Mexico, waar Max nipt naast zijn eerste pole positie grijpt, rijdt hij tijdens de race dominant naar de overwinning.

    Max besluit het seizoen in stijl met twee podiumplaatsen. In Brazilië lijkt Max zelfs af te stevenen op de overwinning, maar hij wordt door achterblijver Esteban Ocon van de baan gereden als de Fransman zich van een ronde achterstand wil ontdoen. Max kan gelukkig doorrijden, maar moet genoegen nemen met P2. In Abu Dhabi scoort Max zijn vijfde podium op rij, wat zijn seizoenstotaal op elf podiumplaatsen brengt.

    Met een vierde plaats in het kampioenschap, 249 punten en twee overwinningen is 2018 het meest succesvolle seizoen tot dusverre voor Verstappen. Voor 2019 wisselt Aston Martin Red Bull Racing van Renault naar Honda-krachtbronnen. Tevens krijgt Verstappen met Pierre Gasly een nieuwe teamgenoot naast zich.

    Resultaten

    • FIA Formula 1 World Championship
      AUS 6
      BHR DNF
      CHI 5
      AZE DNF
      SPA 3
      MON 9
      CAN 3
      FRA 2 
      OOS 1
      GBR 15
      DUI 4
      HON DNF
      BEL 3
      ITA 5
      SIN 2
      RUS 5
      JPN 3
      USA 2
      MEX 1
      BRA 2
      ABU 3
  • Moeizaam jaar met glorieus einde

    Na een succesvol verlopen 2016, waarin Max de overstap maakte van Toro Rosso naar topteam Red Bull Racing en daarmee meteen zijn eerste overwinning in de Formule 1 en zeven podiumplekken scoorde, zijn de verwachtingen voor 2017 hooggespannen. In Australië blijkt het team van Red Bull Racing echter flink wat snelheid tekort te komen. Meer dan een vijfde plaats, op ruime achterstand van de coureurs van Ferrari en Mercedes, zit er voor Verstappen niet in.

    In China zorgt een natte baan ervoor dat Max weer kan excelleren. Na de race vanaf P16 te zijn gestart, snijdt de Nederlander als een warm mes door de boter en eindigt hij als derde. In Bahrein zijn defecte remmen de veroorzaker van de eerste uitvalbeurt van het seizoen. In Rusland finishte Max als vijfde, terwijl hij in Spanje uitvalt na een startcrash als hij in de eerste bocht buitenom Valtteri Bottas en Kimi Raikkonen probeert te gaan. In de straten van Monaco lijkt een podium tot de mogelijkheden te behoren, maar door een slecht getimede pitstop is een vijfde plek zijn deel.

    De drie daaropvolgende races weet Max de finish niet te bereiken. In Canada kent Verstappen een raketstart, maar valt hij vanaf de tweede positie uit door elektronische problemen. In een knotsgekke race in Azerbaijan lijkt een podium of zelfs een overwinning in het vat te zitten, maar wederom begeeft de RB13 het. In Oostenrijk komt Max door koppelingsproblemen slecht weg van zijn plek en wordt hij tot overmaat van ramp, voor het oog van de vele Nederlandse fans die naar de Red Bull Ring zijn gekomen, getorpedeerd door Daniil Kvyat en valt hij uit.

    Een vierde plek in Engeland zorgt weer voor enige tevredenheid, waarna er een P5 volgt in Hongarije. Op het circuit van Spa-Francourchamps rijdt Max voor zijn thuispubliek met een prachtige, speciaal ontworpen, oranje-zwarte helm rond. Helaas voor de Nederlander en zijn vele tienduizenden fans is ook ditmaal het geluk niet aan hun zijde. Met motorische problemen moet Max het strijdtoneel verlaten. Ook in Italië slaat de pechduivel toe. Verstappen kwalificeert zich als tweede, maar moet door gridstraffen als dertiende de race aanvangen. Een aanvaring met Massa zorgt voor een lekke band en P10 aan de meet. In Singapore mag Max vanaf de eerste startrij vertrekken, maar wordt na de start afgeknepen door beide Ferrari’s, met een enorme crash als gevolg. De zevende DNF van het seizoen is een feit.

    Vanaf Maleisië lacht het geluk Max eindelijk weer toe. De Red Bull Racing RB13 heeft de snelheid te pakken en met een prachtige inhaalactie op Lewis Hamilton gaat Verstappen in ronde vier de leiding om deze niet meer af te staan. Het tot dusverre teleurstellend verlopen seizoen krijgt een hele positieve wending met de tweede overwinning uit de Formule 1-carrière van de Nederlander. Ook in Japan rijdt Max ijzersterk en wordt hij tweede. In de Verenigde Staten start Max vanaf P16 door een gridstraf en baant hij zich al snel een weg naar voren. In de laatste ronde maakt de Limburger een fenomenale inhaalactie binnendoor op Raikkonen voor P3. Deze actie wordt echter bestraft, omdat Max buiten de baanlimieten heeft gereden en zo wordt de Nederlander niet derde maar vierde.

    Max neemt revanche in Mexico. Na op een haar na de pole te zijn misgelopen, neemt Verstappen bij de start de leiding om vervolgens dominant naar zijn derde Grand Prix-overwinning te rijden, met bijna twintig seconden voorsprong op zijn naaste achtervolger. In de laatste twee races van het seizoen is de RB13 niet opgewassen tegen de Mercedessen en de Ferrari’s, waardoor twee vijfde plaatsen het maximaal haalbare is.

    Met 168 punten en de zesde plaats in het kampioenschap wordt een moeizaam seizoen voor Max op een positieve noot afgesloten. In de laatste zes races heeft hij samen met wereldkampioen Lewis Hamilton de meeste punten van iedereen behaald. Met een contractverlenging tot en met 2020 bij het team van Red Bull Racing op zak kan met vertrouwen naar de toekomst worden gekeken. 

    Resultaten

    • FIA Formula 1 World Championship
      AUS 5
      CHI 3
      BHR DNF
      RUS 5
      SPA DNF
      MON 5
      CAN DNF
      AZE DNF
      OOS DNF
      GBR 4
      HON 5
      BEL DNF
      ITA 10
      SIN DNF
      MAL 1
      JPN 2
      USA 4
      MEX 1
      BRA 5
      ABU 5
  • Jongste Formule 1-racewinnaar ooit

    Na een succesvol debuutseizoen in de Formule 1 begint Max in 2016 aan zijn tweede jaar bij Toro Rosso. In Australië kwalificeert Max zich uitstekend als vijfde, waar in de race met P10 geen passend vervolg aan kan worden gegeven. In Bahrein en China komen er met een zesde en een achtste plek twee sterke puntenfinishes. In Rusland is Max op koers naar een zesde positie als zijn motor het begeeft.

    Na de race op Sochi volgt de verrassende bekendmaking dat Max per direct het stoeltje van Daniil Kvyat bij Red Bull Racing overneemt. Verstappen heeft in Spanje een droomstart bij zijn nieuwe team. Na een vierde plek in de kwalificatie, volgt er een zenuwslopende race. Na een startcrash van beide Mercedessen ligt Max achter teamgenoot Daniel Ricciardo op de tweede positie. Een afwijkende strategie zorgt ervoor dat de Nederlander vervolgens aan de leiding komt te liggen. Onder immense druk van Kimi Raikkonen weet Max zijn hoofd koel te houden en scoort hij zijn eerste Formule 1-overwinning. Hiermee is hij tevens de jongste Grand Prix-winnaar ooit met 18 jaar en 228 dagen.

    In de daaropvolgende race in de straten van Monaco dondert Verstappen van de roze wolk en crasht hij uit de race. In Canada herstelt Max zich en wordt hij knap vierde. De Red Bull Racing-coureur eindigt daarna als achtste in Baku alvorens hij na een briljante race in Oostenrijk de tweede plek voor zicht opeist, wederom onder grote druk van Raikkonen. In Engeland, waarin hij onder natte omstandigheden een prachtige inhaalactie buitenom maakt op Nico Rosberg, wordt Max weer tweede. Er volgt een P5 in Hongarije en een derde plek in Duitsland.

    Voor het oog van de vele tienduizenden Nederlandse fans op Spa kwalificeert Max zich als tweede, de eerste keer dat de Nederlander vanaf de eerste startrij een Grand Prix mag aanvangen. Een aanvaring met de beide Ferrari’s in de eerste bocht verhindert een goed resultaat. Na een zevende plek in Italië en een zesde plek in Singapore volgen er weer twee prachtige podiumfinishes. In Maleisië maakt Max de één-twee voor Red Bull Racing compleet, door na een mooi gevecht met teamgenoot Daniel Ricciardo als tweede te eindigen. In Japan weet Max Lewis Hamilton van zich af te houden en scoort zo wederom een tweede plaats.

    In Amerika valt Verstappen uit door een kapotte versnellingsbak, waarna hij in Mexico als derde over de meet komt, maar vervolgens wordt teruggezet naar P4 wegens het rechtdoor schieten bij een verdedigende actie. In Brazilië rijdt Max een weergaloze race in de regen. Na te zijn opgestormd tot de tweede plek, valt Verstappen door een ongelukkig getimede pitstop terug tot P16. Hierna knokt Max zich in slechts zestien ronden terug naar de derde plek, waarbij hij zijn concurrenten voorbij steekt alsof ze stil staan. Als kers op de taart zet de Limburger daarbij ook nog de snelste ronde van de race neer.

    Het seizoen wordt afgesloten met een vierde plek in Abu Dhabi, waarmee Max op een vijfde plek in het kampioenschap eindigt met 204 punten achter zijn naam. Met de promotie naar Red Bull Racing, zeven podiumfinishes en de felbegeerde eerste overwinning is het seizoen voor Verstappen meer dan geslaagd. Het volgende doel is het kampioenschap.

    Resultaten

    • FIA Formula 1 World Championship
      AUS 10
      BHR 6
      CHN 8
      RUS DNF 
      SPA 1
      MON DNF
      CAN 4
      AZE 8
      OOS 2
      GBR 2
      HON 5
      DUI 3
      BEL 11
      ITA 7
      SIN 6
      MAL 2
      JPN 2
      USA DNF
      MEX 4
      BRA 3
      ABU 4
  • Jongste Formule 1-coureur ooit

    Na succesvolle wintertests in het Spaanse Jerez en Barcelona, debuteert Max als jongste Formule 1-coureur ooit bij de Australische Grand Prix. Helaas valt hij vanwege een motorprobleem uit, terwijl hij op puntenkoers ligt. Maar na een zevende plaats in Maleisië wordt hij na een sterke wedstrijd met fraaie inhaalacties de jongste Grand Prix-rijder ooit met punten. 

    In China is Max op weg naar P8 als zijn Renault-motor het twee ronden voor het einde van de race begeeft. In Bahrein ziet de Scuderia Toro Rosso-coureur voor de derde maal in vier wedstrijden vanwege motorische mankementen niet de finish. In Spanje finisht Max na een moeilijke race als elfde en in Monaco beleeft Max zijn eerste zware crash: de Nederlander reed ijzersterk maar in gevecht met Grosjean raakt Max de Fransman en vliegt hij hard in de bandenstapels bij Ste. Devote. Verstappen blijft gelukkig ongedeerd. 

    Canada brengt weinig succes, maar op de Oostenrijkse Red Bull Ring eindigt Max voor de tweede maal in de punten (P8). Nadat Max tijdens Italia a Zandvoort ruim 30.000 toeschouwers heeft vermaakt met demonstraties en donuts, vervolgt hij zijn seizoen op Silverstone, waar hij achter de safety car van de baan spint. 

    Hongarije vormt een hoogtepunt als Max zijn STR10 al strijdend vanaf de achtste startplek als vierde over de streep brengt. Het brengt hem alom lof. Na een bezoek aan Assen volgt de Belgische thuisrace, waar Max vanaf P18 naar de achtste stek weet te rijden. Zijn meest spraakmakende inhaalactie van het jaar waagt hij bij Blanchimont, waar hij buitenom Felipe Nasr weet te passeren. Een gewaagd huzarenstukje. 

    Na straffen op Monza eindigt Max buiten de punten, maar daarna begint hij aan een mooie reeks. Singapore brengt na een geweldige race P8. Maar over de ‘no’ op het verzoek teamgenoot Carlos Sainz te laten passeren, wordt nog lang nagepraat. Meer punten volgen in een uitstekende inhaalrace in Japan P9, Rusland P10 en USA voor de tweede maal een mooie vierde positie, na wat hij zelf als zijn ‘beste race tot dusver’ bestempeld. 

    Ook in Mexico en Brazilië wordt de puntenreeks met twee negende plekken voortgezet. Bij die laatste race toont Max wederom zijn inhaalkunsten met name als hij Sergio Perez buitenom in de eerste bocht passeert. In Abu Dhabi besluit Max zijn debuutseizoen buiten de punten. 

    Max is erg tevreden over zijn eerste jaar in de Formule 1, dat hij met 49 punten als twaalfde in het kampioenschap afsluit. 

    Resultaten

    • FIA Formula 1 World Championship
      AUS DNF
      MAL 7
      CHN 17
      BHR DNF
      SPA 11
      MON DNF
      CAN 15
      AUS 8
      GBR DNF
      HON 4
      BEL 8
      ITA 12
      SIN 8
      JPN 9
      RUS 10
      USA 4
      MEX 9
      BRA 9
      ABU 16 
  • Debuut in de autosport

    In 2014 maakt de inmiddels 16-jarige Max zijn racedebuut in de autosport. Hij doet dat in de Florida Winter Series, een door de Ferrari Driver Academy ondersteunde klasse die is opgezet als leerschool voor aspirant autocoureurs en in de wintermaanden januari en februari wordt verreden. Tijdens het vier ronden tellende kampioenschap worden drie verschillende circuits in de Verenigde Staten aangedaan en zijn er drie races per ronde met de identieke Tatuus FA010B Formule Abarth auto’s.

    Max kan zich met verve meten in het startveld dat voor de helft bestaat uit ervaren Formule 3-coureurs. Tijdens zijn eerste autosportrace leidt hij lange tijd de wedstrijd, maar finisht hij na een foutje als vierde. In de tweede en derde race op Sebring kent Max weinig geluk. Een aanrijding betekent een DNF en een drive through penalty werpt hem terug tot P8.

    Tijdens de eerste race van de tweede ronde rijdt Max vanaf de derde startplek op Palm Beach naar de tweede positie en pakt de onervaren debutant zodoende zijn eerste podium in de autosport. De tweede race eindigt Max als zevende. In de derde race van deze tweede ronde behaalt Max zijn eerste autosportzege door ondanks een versnellingsbakprobleem en de hele wedstrijd onder druk te hebben gestaan toch als eerste te worden afgevlagd.
     
    Bij de eerste race van ronde drie in Miami volgt na hard werken de derde podiumplaats. In race 2 komt Max na een aanrijding niet aan de finish, maar in de laatste race wordt hij nogmaals derde.
    Race 1 van de vierde en laatste ronde wordt een inhaalrace als Max na een slechte start na de eerste ronde als laatste doorkomt. Toch weet hij zich in de half uur durende race nog naar P4 op te werken. In de tweede race op het ovalcircuit van Homestead wordt Max van de tweede plek gereden en finisht hij na een enerverende strijd als vijfde. 

    In de allerlaatste race van de Florida Winter Series valt tenslotte alle inmiddels opgedane kennis samen. Gestart vanaf P3 levert Max al slipstreamend een memorabel gevecht, dat hij met het minieme verschil van vier duizendsten van een seconden in zijn voordeel beslecht. Met die fotofinish wint Max de laatste wedstrijd van de Florida Winter Series en behaalt hij zijn tweede autosportzege.

    Begin maart volgt de aankondiging dat Max in 2014 voor Van Amersfoort Racing zal uitkomen in het FIA Formula 3 European Championship. De debutant in de autosport treedt daarmee in de voetsporen van vader Jos, die in 1992 met Van Amersfoort Racing furore maakte door het Formule Opel Lotus Benelux kampioenschap op zijn naam te schrijven. 

    Ondanks dat Max het met een Volkswagen-motor tegen door Mercedes aangedreven fabrieksteams opneemt, scoort hij bij de derde race van de eerste ronde op Silverstone met een tweede plek zijn eerste podium. Een ronde later op Hockenheim wint Max zijn eerste Formule 3-race in het competitieve Europese veld. In Pau volgen twee uitvalbeurten en ook op de Hongaroring is het resultaat niet naar wens. 

    Maar dan brengt Max alle waardevolle lessen in de praktijk en gooit hij hoge ogen met hattricks op het roemruchte Spa-Francorchamps en de verregende Norisring. In Moskou staat Max twee maal op het podium (derde en tweede) en na op de Red Bull Ring net buiten het ereschavot te eindigen, wint Max de eerste race op de Nürburgring. Ook in Imola en de laatste ronde op Hockenheim wordt Max als een winnaar afgevlagd en daarmee behaalt het racetalent tien overwinningen, het meeste van het F3-veld. Met 411 punten eindigt Verstappen derde in het Europese Formule 3-kampioenschap van 2014. 

    Daarnaast evenaart Verstappen junior zijn vader door de Zandvoort Masters op zijn naam te schrijven. De successen die de Nederlander in zijn eerste autosportjaar behaalt, blijven niet onopgemerkt. Diverse Formule 1-teams tonen interesse om de jongeling aan hun talentenprogramma toe te voegen. Uiteindelijk treedt Max in augustus toe tot het befaamde Red Bull Junior Team.

    Een week later, op 18 augustus 2014, wordt Max officieel aangekondigd als Formule 1-coureur voor Scuderia Toro Rosso. Maar voor hij in 2015 zijn racedebuut zal maken, rijdt Max 148 ronden, ruim 300 kilometer, op de Adria International Raceway in Italië, om zodoende zijn superlicentie te behalen. 

    Zijn eerste F1-meters tijdens een Grand Prix-weekend volgen tijdens de eerste vrije trainingen op Suzuka (P12), Austin (P10) en Interlagos (P6). Tijdens de twee testdagen na de laatste GP in Abu Dhabi laat Max een keurige derde tijd noteren met de STR9. Het zijn waardevolle kilometers om ervaring op te doen in aanloop naar zijn eerste Formule 1-seizoen.

    Resultaten

    • Florida Winter Series
      Sebring - 4, DNF, 8
      Palm Beach - 2, 7, 1
      Homestead - 3, DNF, 3 
      Homestead - 4, 5, 1
    • 3e - FIA Formula 3 European Championship
      SIL - DNF, 5, 2
      HOC - DNF, DNS, 1
      PAU - 3, DNF, DNF
      HUN - DNF, 16, 4
      SPA - 1, 1, 1
      NOR - 1, 1, 1
      MSC - 3, DNF, 2
      RBR - 5, 4, 12
      NUR - 1, DNF, 3
      IMO - DNF, 2, 1
      HOC - 1, 5, 6
    • Winnaar - Formula 3 Zandvoort Masters
      Zandvoort 1e
    • Formula 3 Macau Grand Prix
      Macau 7e
  • Wereldkampioen karting

    Het jaar 2013 is het laatste jaar in de karting voor Max Verstappen en eveneens zijn meest succesvolle seizoen in zijn nog prille carrière. Hij is pas vijftien jaar oud als hij tweevoudig Europees kampioen en wereldkampioen karting wordt op zijn CRG-kart met TM-motor. Daarnaast schrijft Max nog drie andere kampioenschappen op zijn naam in het jaar waarin hij welhaast onoverwinnelijk is in zowel de handgeschakelde KZ-klasse als de van automatische versnellingsbak voorziene KF.

    Bij de Winter Cup in Lonato (Italië) weet de Limburger met een tweede en eerste plaats in de prefinale en finale de KF2-strijd te winnen en daarmee die titel te prolongeren.

    Overgestapt op een schakelkart wint Max de eerste ronde van de in Italië rijdende WSK Master Series op La Conca. In Sarno zorgen een defecte motor, een heftige crash en een tijdstraf voor tegenspoed, maar ondanks vanaf P18 en P30 te moeten starten, weet Max zich in de prefinale en finale tot de respectievelijk zesde en zevende plaats op te werken. In Precenicco wordt Verstappen junior tweede en eerste, waardoor hij in de vierde en laatste ronde in Castelletto, later in het jaar, met een derde en tweede positie meer dan genoeg punten heeft verzameld om tot kampioen van de WSK Master Series KZ2 te worden gekroond.

    Ook de hoog aangeschreven WSK Euro Series vallen ten prooi aan Max. Op het kartcircuit van La Conca wint hij beide finales en in Zuera (Spanje) herhaalt Max die prestatie, ondanks eenmaal vanaf de tiende plek te zijn gestart. In Sarno volgen door pech een derde plek en uitval. De vierde en laatste ronde van het kampioenschap is op zijn thuiscircuit in het Belgische Genk, waar Max eerste en derde wordt en zo de WSK Euro Series KZ1 titel op zijn naam schrijft.

    Om CRG als kartmerk onder de aandacht te brengen, rijdt Max een ronde mee in de Rotax Max Euro Challenge. Ondanks de regen en het gebrek aan ervaring in de klasse met gestandaardiseerde motoren wordt Max in zowel de prefinale als finale op Castelletto op een nette tweede plaats afgevlagd.

    Dan volgen nog de prestigieuze kampioenschappen van de CIK-FIA organisatie. Max heeft zich voor de Europese en de wereldkampioenschappen ingeschreven in zowel de klasse KF als KZ.
    In het Duitse Wackersdorf is Max in het veld vol internationale toppers oppermachtig en pakt hij de winst. Ook tijdens de tweede en beslissende ronde op Genk wordt hij als eerste afgevlagd en daarmee wordt hij Europees kampioen in het CIK-FIA European Championship KZ, een grootse prestatie.
    In de automatisch geschakelde tegenhanger, het CIK-FIA European Championship KF, zijn overwinningen minder vanzelfsprekend. Maar door de finale in het Spaanse Alcaniz als derde en de tweede ronde in Ortona (Italië) als tweede af te sluiten, wint Max zijn tweede Europese titel dit jaar.

    Het absolute hoogtepunt van 2013 volgt in het Varennes sur Allier dat het strijdtoneel vormt van het CIK-FIA World Championship KZ, het summum in de kartsport. Max is in Frankrijk onnavolgbaar en wint onbedreigd de finale en de bijbehorende wereldtitel voor handgeschakelde karts.
    In Brandon in Groot-Brittannië domineert Max de eerste ronde van het KF-wereldkampioenschap en wint hij vanaf pole positie de finale. De slotronde in Bahrein eindigt in een teleurstelling als Max in de finale na een aanrijding niet aan de finish komt. Maar desondanks bezet hij in de eindstand de derde plek in het CIK-FIA World Championship KF.

    Halverwege augustus maakt Max zijn eerste meters in de autosport door met een Formule Renault 2.0-auto van Manor MP Motorsport op het in Wales gelegen Pembrey te testen. Ondanks zijn vijftien jaar is Max al vanaf het eerste moment van de tweedaagse test sensationeel snel.
    Daarna volgen er twee dagen op Hockenheim in de FR 2.0 van KTR en is Max tijdens de tweedaagse test met Koiranen GP op Alcarras zelfs sneller dan het baanrecord. Op Barcelona test Max nogmaals met KTR en in die collectieve Formule Renault 2.0 Eurocup test eindigt hij als achtste overall. Op de Hungaroring gaat Max eind oktober twee dagen voor het Franse Tech 1 Racing aan de slag en zet hij ook daar een tijd onder het baanrecord neer. Ook tijdens de tweedaagse test op Spa-Francorchamps met Josef Kaufmann Racing is Max (onofficieel) in wisselende weersomstandigheden de snelste coureur. De tweede keer dat Max op Barcelona test is dat met Tech 1 Racing en beide dagen voert hij de tijdenlijsten aan, waarbij hij alweer onder het baanrecord zit. Op Motorland Aragon in Alcaniz rijdt Max nogmaals voor het Franse team en ook tijdens deze tweedaagse test zet Verstappen junior competitieve rondetijden neer. Half december komt Max voor de voorlopig laatste maal in actie in een FR 2.0-auto als hij voor Josef Kaufmann Racing op Jerez test. Van het veertigtal wagens eindigt hij (onofficieel) als tweede.

    Na de negen succesvol verlopen tests in de FR 2.0 maakt Max een volgende stap en nodigt Team Motopark het inmiddels 16-jarige talent uit voor een test in een Formule 3 auto. Op de eerste dag in Valencia zet de onervaren Max de snelste tijd neer met de ATS Formel 3 Cup auto. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat er auto’s van verschillende kampioenschappen en dus met verschillende specificaties en banden onderweg waren. Maar verbazingwekkend blijft het zonder meer. 

    Resultaten

    • Winnaar – Winter Cup, KF2
    • Kampioen – WSK Master Series, KZ2
    • Kampioen – WSK Euro Series, KZ1
    • 2e – Rotax Max Euro Challenge, Senior
    • Kampioen – CIK-FIA European Championship, KZ
    • Kampioen – CIK-FIA European Championship, KF
    • Kampioen – CIK-FIA World Championship, KZ
    • 3e – CIK-FIA World Championship, KF
  • Incasseringsvermogen

    Het jaar 2012 staat in het teken van de wisseling van materiaal gedurende het seizoen waarin Max in maar liefst zeventien kartweekenden in tien verschillende series en in drie verschillende klassen uitkomt. Het 14-jarige talent blijkt over een bijzonder aanpassingsvermogen te beschikken. Maar daarnaast valt er veel te incasseren voor de jongeling.

    Max stapt over naar het Italiaanse kartteam Intrepid dat rijdt met TM-motoren. Hij is nu oud genoeg om uit te komen in de klasse KF2, de op dat moment meest competitieve automatisch geschakelde categorie. Tijdens de Winter Cup in Lonato zet Verstappen junior van meet af aan de toon en wint hij met speels gemak de prefinale en de finale. 

    Hij vervolgt zijn weg in de drie ronden tellende WSK Master Series, die in het Italiaanse La Conca, Sarno en Castelletto neerstrijken. Na twee maal tweede te zijn geworden, wint Max vervolgens alle prefinales en finales en wordt hij tot onbetwiste kampioen gekroond.

    In april gaat Max een nieuwe uitdaging aan en rijdt hij zijn eerste race in de klasse KZ2 op een handgeschakelde kart. De eerste ronde van de BNL Karting Series op zijn thuiscircuit in Genk wordt aangegrepen om ervaring op te doen. Maar boven ieders verwachting wint Max alle vier de finales.

    Weer terug in zijn KF2-kart rijdt Max in Duitsland en Groot-Brittannië het CIK-FIA European Championship. Op de natte baan van Wackersdorf kent Max geen genade en wordt hij tweede en eerste. Tijdens de beslissende ronde in Brandon komt de Limburger als eerste en derde over de streep. Die laatste resultaten worden enkele weken later echter doorgestreept, omdat een door de Verstappens ingediend protest – tegen een in Brandon opgelegde tijdstraf - niet-ontvankelijk wordt verklaard. Daarmee ziet Max de Europese titel vervliegen. Maar zijn incasseringsvermogen wordt nog meer op de proef gesteld. 

    Het volgende kampioenschap dat op het programma staat, is de vier ronden tellende WSK Euro Series. Max begint de doorweekte prefinale in Sarno met winst, maar daarna wil het niet meer vlotten. Een verkeerde inschatting, van de baan gereden worden tijdens de finales in Frankrijk en materiaalpech in La Conca. Dat betekent dat Max met nog één ronde te gaan niet meer meedoet voor de titel. Toch verschijnt hij ook in Zuera (Spanje) aan de start en wel op een Zanardi/Parilla kart van het Chiesa Corse team. Maar Max hervindt ook daar de snelheid niet en eindigt als zesde in de eindstand. 

    Halverwege augustus volgt het nieuws dat Verstappen junior het seizoen zal afmaken op een CRG-kart met TM-motor. Teruggekeerd op het vertrouwde nest reist Max naar het Duitse Hahn om een ronde in het Deutsche Kart Meisterschaft aan te grijpen om schakelwedstrijden te rijden. In de hitte presteert Max sterk door na de kwalificatie series op pole positie te staan, maar beide finales leveren een “DNF” op na aanrijdingen. 

    Sarno is het toneel van de CIK-FIA World Cup in de KZ2-klasse, daar waar Max voor oefende. Na een grandioze prefinale wint hij vanaf de tiende startplaats. In de finale glipt de winst hem echter door de vingers, nadat hij een concurrent toucheert tijdens de strijd om de leiding. Een zeldzaam maar duur foutje. 

    In het Spaanse Zuera zit Max weer op zijn KF2-kart voor de CIK-FIA World Cup in de automatisch geschakelde categorie. Het gaat weer vertrouwd goed, maar het talent mist net de snelheid om de winst te pakken. Een mooie tweede plaats is zijn verdienste in dit wereldkampioenschap.

    Het CIK-FIA World Karting Championship KF1 begint in Japan erg wisselend voor Max. Door in de vier finales P13, P4, P3 en “DNF” te noteren, maakt hij tijdens de beslissende ronde in Macau alleen nog mathematisch kans op de titel. De eerste finale aldaar eindigt op P2, maar daarna weerhoudt materiaalpech Max ervan punten te pakken. 

    Het turbulente seizoen wordt afgesloten met de Superkarts! USA Supernationals KZ2 race in Las Vegas. Max rijdt een perfect weekend en gaat ook in de finale aan de leiding, tot het noodlot in de vorm van technisch malheur toeslaat en hij uitvalt. Max heeft het geluk dit jaar niet aan zijn zijde.

    Resultaten

    • Winnaar - Winter Cup, KF2
    • Kampioen - WSK Master Series, KF2
    • Winnaar - 1e ronde BNL Karting Series, KZ2
    • 6e - WSK Euro Series, KF2
    • 10e - CIK-FIA European Championship, KF2
    • 8e - CIK-FIA World Karting Championship, KF1
    • DNF - 4e ronde Deutsche Kart Meisterschaft, DSKM/KZ2
    • DNF - CIK-FIA World Cup, KZ2
    • 2e - CIK-FIA World Cup, KF2
    • DNF - Superkarts! USA Supernationals, KZ2
  • Wisselend succes

    In 2011 zet Max zijn kartcarrière voort op de CRG/Maxter combinatie in de klasse KF3. Hij zal na de Winter Cup de eerste ronde van de WSK Master Series rijden en daarna meedoen aan de WSK Euro Series, het CIK-FIA European Championship en de CIK-FIA World Cup.

    De 13-jarige Verstappen blijkt niets aan snelheid te hebben ingeboet en luidt het seizoen in met een tweede plaats bij de Winter Cup in het Italiaanse Lonato.

    Vervolgens wordt ter voorbereiding op de rest van het seizoen de eerste ronde van de WSK Master Series op La Conca meegepakt. Daar rijdt Max een weergaloze finale, waarin hij vanaf de twintigste startplek na een geweldige opmars naar de laatste podiumplaats rijdt.

    De eerste twee ronden van de WSK Euro Series verlopen buitengewoon goed. In Italië finisht Max twee maal als tweede en in Portugal domineert hij het hele weekend. Zijn voorsprong in het kampioenschap is dan ook meer dan riant. 

    Daarna volgt er tegenslag. Eerst tijdens de kwalificatieronde voor het CIK-FIA European Championship in Groot-Brittannië, waar Max in de finale uitvalt na een touché. Toch is hij gekwalificeerd voor de finaleronde, die later in Spanje wordt verreden. Maar ook daar gaat het mis door crashes in zowel de prefinale als de finale. Een troosteloze veertiende positie is zijn deel.

    Tijdens de derde ronde van het vier ronden tellende WSK Euro Series kampioenschap loopt Max in Muro Leccese een vervelende ribblessure op en keert hij noodgedwongen vroegtijdig en dus puntloos huiswaarts. 

    Als de beslissende ronde van het Europese kampioenschap aanvangt, is de voorsprong van Max flink geslonken. Maar in Zuera (Spanje) wint Max de prefinale en finisht hij de finale als vijfde en daarmee prolongeert het karttalent zijn KF3-titel. Als kampioen van de prestigieuze WSK Euro Series onderstreept de Limburger eens te meer zijn tomeloze talent.

    Het seizoen wordt afgesloten met de CIK-FIA World Cup. In Italië wordt Max tweede in de prefinale, maar valt hij in de finale na een aanrijding gedesillusioneerd uit. 

    Resultaten

    • 2e - Winter Cup, KF3
    • 3e – 1e ronde WSK Master Series, KF3
    • Kampioen - WSK Euro Series, KF3
    • 14e - CIK-FIA European Championship, KF3
    • DNF - CIK-FIA World Cup, KF3
  • Eerste internationale races

    Eindelijk is Max als 12-jarige oud genoeg om zich te mogen meten met de top van de kartsport. Hij maakt de stap naar racen op internationaal niveau en komt uit als officiële fabrieksrijder voor het Italiaanse kartteam van CRG.

    Naast het afwerken van veel tests, betekent dat rijden in de Winter Cup wedstrijd in Lonato (Italië), het WSK Euro Series kampioenschap, het WSK World Series kampioenschap, het CIK-FIA European Championship, de CIK-FIA World Cup en de WSK Nations Cup. Dat allemaal in de KF3 klasse.

    Met veertien raceweekenden verspreid over de hele wereld is het een druk programma voor vader en zoon Verstappen. 

    Zijn eerste internationale kartrace, waarin hij het opneemt tegen 12 tot 15-jarigen, finisht Verstappen junior in de Winter Cup op enkele tienden van de winnaar. Daarna vervolgt hij zijn weg in het hoog aangeschreven WSK Euro Series kampioenschap, waar hij op één prefinale na enkel podiumplaatsen pakt. Er staat geen maat op Max en hij wordt na de wedstrijden in Italië, Spanje en België na vijf rondes met grote voorsprong KF3 kampioen.

    Max kwalificeert zich in Denemarken voor de finale van CIK-FIA European Championship, die op zijn thuiscircuit in Genk (België) wordt verreden. De prefinale levert vanaf de twaalfde startplek een schitterende inhaalrace op naar de derde positie. Maar in de finale finisht Max na een touché als vijfde.

    In de finale van de CIK-FIA World Cup in Portugal laat Max half september zien uit het juiste racehout gesneden te zijn en weet hij ondanks tegenslagen knap de tweede plaats voor zich op te eisen. 

    De Bridgestone-Cup Final wordt ook aangedaan en daar toont Max op een doorweekt Lonato zijn regenkunsten. Met maar liefst zeven en elf seconden voorsprong wordt hij als eerste afgevlagd in respectievelijk de prefinale en de finale.

    Ondertussen rijdt Max ook de WSK World Series op zijn CRG-kart met Maxter-motor. Zowel in Portugal als de Verenigde Staten en Egypte declasseert de Limburger al zijn tegenstanders en wint hij dit wereldwijde kampioenschap vol overmacht. Het vormt het hoogtepunt van het jaar voor de internationaal debutant.

    Het seizoen wordt op La Conca afgesloten met de WSK Nations Cup die – hoe kan het ook anders – ten prooi valt aan Max. Het jonge talent doet zijn staat van dienst eer aan en wint alle kwalificatie series, de prefinale en de finale in de klasse KF3.

    "Aan het begin van dit seizoen hadden we absoluut niet verwacht zo succesvol te zijn”, aldus Max. “Als je terugkijkt, hebben we vrijwel elke race op het podium gestaan. Ik ben daar erg blij mee."

    Resultaten

    • 2e - Winter Cup, KF3
    • Kampioen - WSK Euro Series, KF3
    • Kampioen - WSK World Series, KF3
    • 5e - CIK-FIA European Championship, KF3
    • 2e - CIK-FIA World Cup, KF3
    • Winnaar - Bridgestone-Cup Final, KF3
    • Winnaar - WSK Nations Cup, KF3
  • Volbloed racer

    Hoewel Max het ene na het andere kampioenschap naar binnen sleept en overduidelijk toe is aan meer uitdaging, verhindert zijn leeftijd een stap hogerop. In 2009 zit er voor hem als 11-jarige niets anders op dan aan dezelfde drie kampioenschappen als in 2008 mee te doen. Hij maakt de verwachtingen waar en kan aan het einde van het jaar weer drie titels op zijn toch al niet geringe palmares laten bijschrijven.

    In de Mini Max klasse van de Belgian Rotax Max Challenge is Max onnavolgbaar. Hij wint alles; achttien races in zes weekenden. Een grandioze prestatie voor het jonge talent, dat daarmee zijn zoveelste kampioenschap laat noteren.

    Ook in de klasse KF5 (voorheen Cadet) van het Belgian Karting Kampioenschap gaat het weer uitmuntend. In drie weekenden van elk vier races wordt Max tien maal als eerste afgevlagd en wordt hij twee maal tweede. De jongste Verstappen prolongeert daarmee zijn titel. 

    Het meeste opzien baart Max in 2009 echter in de Benelux Karting Series. Niet zozeer doordat hij dankzij elf overwinningen uit twaalf wedstrijden (in drie weekenden) weer kampioen wordt in de Mini Max klasse. Maar vooral door twee ongelooflijke inhaalraces.

    In Ostricourt (Frankrijk) eindigt Max door een probleem met zijn carburateur in de eerste race op de laatste plek. Dat betekent een negentiende startplaats voor de tweede race. Op een droge baan met gelijke karts rolt hij echter het hele veld op en komt hij alsnog als eerste over de finish.

    Ook in Genk (België) tijdens het laatste weekend van het kampioenschap moet Max alles op alles zetten. Na vanaf pole positie te zijn gestart, krijgt hij een tik van achteren en vervolgt hij zijn weg vanaf de laatste plaats. Toch weet Max met schitterende inhaal- en uitremacties ook deze race nog te winnen. 

    Zijn drie kampioenschappen tonen eens te meer aan dat Max bloedsnel is, en dat hij uit het juiste racehout is gesneden, bewijzen zijn twee fenomenale inhaalraces wel. 

    Resultaten

    • Kampioen - Belgian Rotax Max Challenge, Mini Max klasse
    • Kampioen - Benelux Karting Series, Mini Max klasse
    • Kampioen - Belgian Karting Kampioenschap, KF5 klasse
  • Titel na titel

    Het jaar 2008 is een ongekend succes doordat Max drie kampioenschappen op zijn naam schrijft. Maar het is ook het jaar waarin er een einde komt aan zijn schier eindeloze zegereeks.

    Net als in 2007 neemt Max deel aan de Belgian Rotax Max Challenge in de Mini Max klasse. Van de achttien races (in zes weekenden) wint hij er zestien. Eenmaal wordt Max tweede en in Eindhoven komt hij als veertiende over de finish, na op een natte baan te zijn gespind. Toch staat hij aan het eind van dat weekend alsnog op de derde podiumplek door de winst in de twee eerdere races die dag. 

    Max prolongeert zijn titel en wordt wederom kampioen in de Mini Max klasse van de Belgian Rotax Max Challenge.

    Het tweede kampioenschap waarin Max uitkomt is de Benelux Karting Series, ook daar in de Mini Max klasse. In drie weekenden worden maar liefst twaalf races verreden. Max wint er elf en wordt één keer derde. Dat laatste gebeurde tijdens een race op zijn thuiscircuit in het Belgische Genk, waar hij in de regen na een spin in de opwarmingsronde van de laatste startplaats vertrokken was.

    Met grote voorsprong wordt Max ook in de Benelux Karting Series tot Mini Max kampioen gekroond.

    Tenslotte rijdt Max nog het Belgian Karting Kampioenschap. Omdat hij gedurende het seizoen 11 jaar wordt, mag hij uitkomen in de klasse Cadet voor 11 tot 13-jarigen. Op één race na, waarin hij door technische problemen niet van start kan gaan, eist Max alle overwinningen voor zich op. Na drie weekenden van elk vier races wordt hij dat jaar voor de derde keer tot kampioen uitgeroepen. Al met al dus een bijzonder succesvol jaar voor Max. 

    Resultaten

    • Kampioen - Belgian Rotax Max Challenge, Mini Max klasse
    • Kampioen - Benelux Karting Series, Mini Max klasse
    • Kampioen - Belgian Karting Kampioenschap, klasse Cadet
  • Onverslaanbaar

    Max mag in zijn derde seizoen in de karts een klasse hogerop en komt uit in de Mini Max klasse van de Belgian Rotax Max Challenge. Hoewel het gereedschap - de kart - voor alle deelnemers nog steeds gelijk is, kan er niet van de 9-jarige Max verwacht worden dat het resultaat – winst na winst – ook hetzelfde blijft. Toch weet hij het voor elkaar te krijgen. 

    In augustus dat jaar behaalt Max, na alle achttien races uit de zes weekenden op zijn naam te hebben geschreven, de kampioenstitel in de Mini Max klasse van de Belgian Rotax Max Challenge. 

    In 2007 neemt Max ook deel aan enkele kartwedstrijden uit de Nederlandse competitie. Zo wint hij de Nederlandse Chrone race in de Mini Max klasse in Berghem en is Max present bij de twee weekenden in Amsterdam (in oktober en november) die samen het Nederlands Kampioenschap vormen.

    In het door de KNAF (Knac Nationale Autosport Federatie) georganiseerde kampioenschap wint Max alle vier de races. Na Belgisch Kampioen mag Max zich nu dus ook Nederlands Kampioen in de Rotax Mini Max klasse noemen. Hij is nog altijd ongeslagen.

    Resultaten

    • Kampioen - Belgian Rotax Max Challenge, Mini Max klasse
    • Kampioen - Nederlands Kampioenschap, Rotax Mini Max klasse
  • Volmaakt vervolg

    In zijn tweede jaar in de kartsport rijdt Max wederom in de Mini klasse van het Belgisch Kampioenschap Karting. Net als in zijn debuutjaar krijgt Verstappen junior het voor elkaar om aan het eind van elk weekend het hoogste treetje van het podium voor zich op te eisen. 

    In navolging van 2005 rijdt hij dan ook weer een foutloos seizoen. In zeven weekenden worden in totaal 21 wedstrijden verreden. Max wint ze allemaal en wordt voor de tweede keer tot Belgisch Kampioen Karting in de Mini klasse gekroond. 

    Resultaten

    • Kampioen - Belgisch Kampioenschap Karting, Mini klasse
  • Perfect debuut

    Max is pas 7 jaar oud wanneer hij zijn eerste wedstrijden in een kart rijdt. Hij neemt als debutant deel in de Mini klasse van het Belgisch Kampioenschap Karting, georganiseerd door de Vlaamse Autosportfederatie (V.A.S.). Het is de klasse voor de allerjongsten karters. 

    Het is ongekend wat Max laat zien. Hij rijdt een perfect seizoen door de ene na de andere overwinning aan elkaar te rijgen. Ook het racen in de regen blijkt Max in het bloed te zitten, want ook op een natte baan is hij niet bij te houden.

    Enkele dagen na zijn achtste verjaardag wordt Max ongeslagen Belgisch Kampioen Karting in de Mini klasse. Het is zijn eerste kampioenstitel. 

    Resultaten

    • Kampioen - Belgisch Kampioenschap Karting, Mini klasse
  • In de genen

    Max wordt op 30 september 1997 in het ziekenhuis van Hasselt geboren en krijgt als volledige naam Max Emilian Verstappen mee. Hij heeft een goed moment uitgekozen om het eerste levenslicht te zien, want zo kunnen beide ouders Jos Verstappen en Sophie Kumpen samen van zijn eerste dagen genieten. Anderhalve week later moet Jos namelijk als actief Formule 1 coureur voor Tyrrell naar Japan afreizen voor de volgende Grand Prix.

    Max heeft van kinds af aan het racen al in zijn bloed zitten. Maar dat kan ook bijna niet anders wanneer je de genen van Jos en Sophie met elkaar kruist. Het talent van Jos spreekt voor zich, maar ook Sophie is een begenadigd kartster geweest, die zelfs nog menig F1-coureur wist te verslaan op het kartcircuit.

    Nog voordat Max zijn eerste stappen kan zetten, is hij al op de kartbaan te vinden, waar hij letterlijk het racen met de paplepel krijgt ingegoten. Wanneer Max groot genoeg is om zelf achter het stuur van een kart plaats te nemen, blijkt al snel dat hij het racetalent van beide ouders heeft geërfd.

    Resultaten