Max bezoekt NASA Johnson Space Center: “Echt gaaf”
Gepubliceerd op 19 oktober 2017 door Niels Hendrix
Er wordt vaak gezegd dat in de Formule 1 een soort van raketgeleerden rondlopen. Een uitdagende wereld waarin een select gezelschap bestuurders in hun complexe opdracht ondersteund worden door intrigerende wetenschap en simulatie. Die vergelijking kon Red Bull Racing deze week op de proef stellen tijdens hun reis naar Texas, waar voorafgaand aan de Grand Prix het NASA Johnson Space Center werd bezocht.
Het ruimtevaartcentrum is een van de basissen in de Verenigde Staten en is al ruim 50 jaar het trainingscentrum voor astronauten. Het herbergt ook Mission Control, het commandocentrum dat verantwoordelijk is voor alle bemande ruimtevluchten, al sinds het Gemini project midden jaren zestig. Vanaf hier werden de Apollo, Skylab and Space Shuttle missies aangestuurd.
Het is ook de plek waar astronauten wereldwijd worden getraind en onder het mom van de gedachte dat Formule 1-piloten niet veel verschillen van de ruimtevaarders, werden de paralellen tussen de racewereld en ruimtevaart onderzocht.
Als eerste stond het Active Response Gravity Offload System (ARGOS) systeem op de planning, ontwikkeld om de verminderde zwaartekracht te simuleren met behulp van een kraan. De piloot, vastgesnoerd in een harnas, ervaart met een tegengewicht geregeld via een scala aan sensoren, het gevoel van gewichtsloosheid.
NASA test momenteel ook een nieuw concept van de volgende generatie van voortuigen om oppervlakken te ontdekken zoals op de maan en Mars. Max Verstappen en Daniel Ricciardo kregen de kans om achter het stuur van zo’n vehicle plaats te nemen.
Max en Daniel reden in een versie met wielen die 360 graden, in elke richting, kunnen draaien en een topsnelheid van ongeveer 10 km/uur. Het voertuig ter grootte van een pickup, met twaalf wielen, kan twee astronauten tot veertien dagen herbergen en heeft slaap- en sanitaire voorzieningen.
“Dat ding besturen was echt gaaf”, liet een enthousiaste Max weten. “De ophanging kon veel verduren als je over de rotsen ging, dus ik had veel plezier. Ik vond het echt leuk vandaag.”
Het hart van het Space Center, Mission Control, werd ook aangedaan en daar kregen Max en Daniel een blik op hoe NASA haar missies voorbereid, data analyseert, strategieën plant en vluchten uitvoert. Op zich niet heel veel verschillend van de aanpak die in de Formule 1-wereld gehanteerd wordt.
Max: “Er zijn best veel overeenkomsten. Als je het daar over wilt hebben, kunnen we er nog wel een uur over praten! Het control centrum lijkt op het onze en we gebruiken veel van dezelfde technologie. Het was voor ons erg interessant om te zien en ik weet zeker dat andersom hetzelfde het geval zou zijn.”
Klik hier voor de prijsvraag van de GP van USA en win een MV RBR jas!