Verstappen.nl in gesprek met Max: 'Er heerst een positieve stemming'
Gepubliceerd op 26 februari 2019 door Bryan van Berlo
Terwijl Pierre Gasly tijdens de vijfde testdag van het nieuwe Formule 1-seizoen de RB15 op het circuit van Barcelona de sporen gaf, sprak Verstappen.nl uitgebreid met Max Verstappen in het motorhome van Aston Martin Red Bull Racing. In het eerste deel vertelt de Nederlander onder meer over de winterstop, de nieuwe RB15 en de reglementswijzigingen. In deel twee, dat donderdag verschijnt, blikken we vooruit op het nieuwe seizoen, gaan we in op de ontwikkelingen binnen de Formule 1 en bespreken we het racen in de virtuele wereld.
Hoe was de winterstop?
“Best wel relaxed. Ik wilde gewoon veel thuis zijn en dat is aardig gelukt. Ik heb met familie en vrienden thuis doorgebracht en lekker mijn ding kunnen doen. Ik heb daarnaast ook veel in mijn eigen simulator gereden.”
Hoe heb je de eerste testweek ervaren? De betrouwbaarheid lijkt in orde, toch?
“Dat vind ik ook het allerbelangrijkste. Door de jaren heen weet je steeds meer waar je naar op zoek bent tijdens zo’n test. Het gaat ook helemaal niet om rondetijden. Het belangrijkste voor mij is dat we veel ronden kunnen rijden, alle onderdelen kunnen testen en kunnen zien of alles heel blijft.”
“Het maakt ook niet veel uit of je met veel of weinig benzine rijdt, want je kan al heel snel zien waar het beter kan. Daar zijn we nu onder andere mee bezig, ook met het vinden van een goede balans in de auto. Het is met de nieuwe vleugels namelijk niet heel makkelijk om dat voor elkaar te krijgen. Ik richt me daarnaast deels op mezelf. Daarmee bedoel ik dat ik ervoor zorg dat ik comfortabel in de auto zit en ik geen pijn of last heb.”
Zijn er nog specifieke dingen waar het team zich deze week op gaat richten?
“We gaan onder andere kijken waar we de auto nog kunnen verbeteren. Dat kan zijn door andere afstellingen te proberen dan we vorige week hebben geprobeerd. Je krijgt dan wel een idee van welke richting je uitgaat. Op de achtergrond zijn ze ook constant bezig om dingen van de aerodynamica aan te pakken en te kijken wat beter kan.”
Hoe breng je je tijd tijdens de wintertests door, op de dagen dat je niet in de auto zit?
“Dat ligt er een beetje aan. Sommige dagen zijn namelijk iets drukker dan andere, maar vandaag is het voor mij heel relaxed. Ik ben gewoon veel bij het team aanwezig en ik houd in de gaten wat ze aan het testen zijn. Verder doe ik het lekker rustig aan, en doe ik soms even een uurtje niks.”
Is de sfeer nu er met Honda samengewerkt wordt anders? Heerst er een positieve stemming?
“Ja, ik vind van wel. Het is natuurlijk nog afwachten hoe goed alles gaat zijn, maar iedereen gaat heel rustig en geconcentreerd te werk, dus dat is helemaal goed.”
Wat zijn de grootste verschillen tussen de auto van dit jaar en die van vorig jaar?
“Het grootste verschil is eigenlijk de zitpositie, die is nu wat anders, aangezien ik iets meer lig. De vleugel is natuurlijk wat gevoeliger, omdat deze iets minder optimaal is voor de luchtstroom naar achteren toe. Verder valt het mee, het zijn wat kleine dingetjes.”
Merk je ook nog een verschil in het rijden met de Honda motor?
“Ja, dat is veel fijner. Alles wordt wat soepeler opgepakt. Het klinkt misschien niet zo vanaf de buitenkant, maar daar merk ik zelf onder het rijden niets van.”
Ben je al tot de limiet gegaan met de nieuwe auto?
“Het is natuurlijk niet dat je nu rustig je rondjes rijdt. Kijk, in de kwalificatie ga je natuurlijk tot de limiet om er het beste uit te halen, maar ik pas de limiet nu aan om veel rondjes te kunnen rijden. Als je schade rijdt, verlies je minimaal een uur of twee, dus dat wil je ook niet hebben. Het gaat nu ook niet om rondetijden.”
We zagen in vorige jaren dat er vooral tijdens de kwalificatie nog een achterstand was ten opzichte van Ferrari en Mercedes. Het is natuurlijk nog lastig te zeggen, maar in hoeverre in het realistisch om mee te gaan doen om de plekken op de eerste startrij?
“Ik heb geen idee, dat moeten we nog zien. Je kan in deze omstandigheden natuurlijk hard gaan, maar in Melbourne is het weer helemaal anders. Dat is een stratencircuit met veel hobbels, weinig grip en andere downforceniveaus. Het zegt hier dus nog weinig over andere circuits.”
Je hebt dit jaar een nieuw helmdesign. Hoe ben je op het idee voor een witte helm gekomen?
“De helm van vorig jaar viel wat te veel weg in de auto. Daar had ik in eerste instantie echter bewust voor gekozen, zodat het een mooi geheel zou worden. Het viel helaas niet echt op, vooral met de halo. Je moet eigenlijk een kleur hebben die eruit springt en dat kan alleen met fluorescerende kleuren, of met wit.”
“Natuurlijk zou ik hem graag oranje gemaakt hebben, maar dan heb je in Spa niks speciaals meer. Ik krijg ook veel reacties van fans die de oranje helm graag het hele jaar zien, maar dan vind ik het niet zo speciaal meer. Ik vind het dan veel mooier om hem één keer te gebruiken, dan dat hij het hele jaar oranje is.”
Wat vind je van de nieuwe voor- en achtervleugel, qua rijgedrag en uiterlijk?
“De achtervleugel vind ik op zich niks mis mee, ik kan nu ook wat beter door de spiegel kijken. Het ziet er eigenlijk ook best wel stoer uit. De voorvleugel daarentegen vind ik heel kaal. Ik houd ook meer van een smallere voorvleugel, zoals de auto’s in 2007 en 2008 die hadden, dan een hele brede. Ik denk daarnaast ook wel dat je nogal wat voorvleugels kapot ziet gaan tijdens de starts dit jaar, omdat ze nu net zo breed zijn als de wielen.”
Verwacht je door de reglementswijzigingen in de aerodynamica ook meer inhaalacties?
“Nee. Ik heb als ik achter iemand aan rijd veel turbulentie en als je de rondetijden ziet, merk je dat we allemaal weer ontzettend hard gaan. Ik denk dat de FIA en FOM niet hadden verwacht dat we meteen zo snel zouden zijn. Engineers zijn erg slim en kunnen erg goed om probleem heen werken en, zoals in dit geval, weer ergens downforce vinden.”
En het DRS-effect, nu de opening groter is?
“Dat merk je wel. De vleugel is iets meer ‘ingezakt’, waardoor het DRS-effect groter wordt. Het ligt echter nog steeds aan het circuit hoe groot dat is. In Australië en Hongarije zal het bijvoorbeeld lastiger zijn dan in China, waar je wel mooi kunt racen.”
De rest van het interview lees je donderdag in deel twee!