scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Max blikt samen met Lambiase terug op eerste overwinning: 'Erg emotioneel'

Gepubliceerd op 09 november 2023 door Coen Versteeg

In Talking Bull, de podcast van Oracle Red Bull Racing, schoven Max Verstappen en zijn race engineer Gianpiero Lambiase aan. Samen blikten ze onder andere terug naar de allereerste overwinning van Max in 2016 op het Circuit de Barcelona-Catalunya.

Vlak voor de vijfde Grand Prix van het Formule 1 seizoen 2016 wordt Max van Scuderia Toro Rosso gepromoveerd naar de Red Bull Racing. Voor Verstappen een flinke verandering. “Het was bizar. Ik kwam een week van te voren bij het team. Toen moest ik veel simulatorwerk doen en aan de auto en procedures wennen.”

“Ik had geen verwachtingen. Ik moest zoveel leren en opeens staat de druk erop van een topteam”, gaat Verstappen verder. “Op de grid kwam Christian (Horner Red.) naar mij toe en zei hij: 'Veel plezier, geen druk, probeer wat punten te scoren.' Hij probeerde de druk ervan af te halen en bedoelde ook dat ik niks stoms moest doen.”

Lambiase kan zich het weekend ook nog goed herinneren. Hoewel hij erg onder de indruk was van de toen pas 18-jarige Verstappen, zag hij in de kwalificatie dat Max net te enthousiast was. “Tijdens de kwalificatie was Max zo blij dat hij er was. Alles ging goed en hij dacht dat hij puur op talent steeds tijd bleef vinden en vooruit zou gaan. In de laatste run van Q3 ging Daniel Ricciardo toen nog net voorbij voor de derde plek.” Max zelf sluit zich daarbij aan. “Ik probeerde teveel te pushen gezien de kennis die ik toen had van de auto.”

Max haalt ook herinneringen op van de race zelf. “Bocht vier was een prachtige bocht die dag, waar twee Mercedessen van de baan verdwenen. Op dat moment wist ik dat we op het podium konden komen, als we het vol zouden houden. Het was namelijk mijn eerste raceafstand die ik in die auto reed. De race verliep goed. Ik kon op mijn banden letten, we deden een twee-stop en ik kon Kimi lang achter me houden.”

De laatste tien rondes begon Max zenuwachtig te worden. “Ik kan het niet verpesten, ik kan geen fout maken, bleef ik maar tegen mezelf zeggen. Toen ik over de streep kwam, zei GP (Gianpiero Lambiase Red.) dat hij het niet kon geloven.” Dat weekend blijft voor Verstappen onvergetelijk. “Je werkt om de Formule 1 te bereiken. Je droomt ervan om op het podium te staan en om uiteindelijk ook op het hoogste treetje te staan. Als je daar dan staat, is het ook erg emotioneel.”