scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

In gesprek met Jos over Max: 'Dan telt nog maar een ding: winnen'

Gepubliceerd op 28 mei 2024 door Niels Hendrix

Na vorig jaar zijn derde Formule 1-wereldtitel te hebben behaald, begon Max Verstappen in 2024 zoals hij 2023 geëindigd was: winnend. Zijn voorsprong in het kampioenschap is op dit moment groot, ware het niet dat de concurrentie de laatste races dichterbij lijkt te komen aan Oracle Red Bull Racing. In een exclusief gesprek met Verstappen.com beaamt Jos Verstappen dat beeld: “Ja, wat dat betreft zie je dat het dit jaar moeilijker is om het verschil te maken en dat de concurrentie dichterbij komt.”

Max laat winnen er gemakkelijk uitzien, maar dat is het natuurlijk niet. Wat komt er, behalve een goed team en auto, bij kijken vanuit de coureur? Jos antwoordt: “Elk weekend moet je er 100% staan. Alles moet kloppen, van zelf fit zijn tot samenwerken met je engineer. Het gaat om de details.”

Max heeft vorig jaar record na record gebroken op weg naar z’n derde wereldtitel. Hoe bijzonder is het wat hij allemaal presteert? “Ik denk niet dat iedereen zich goed beseft wat Max er allemaal voor moet doen om tot die prestaties te komen. Zoiets komt niet aanwaaien”, aldus Jos. “De concurrentie heeft het niet zo goed voor elkaar en weet te waarderen wat Max gepresteerd heeft. Wat Max in 2023 heeft laten zien, is echt heel uniek. Ik denk dat dat ook echt gewaardeerd moet worden.”

Terugkijkend heeft Max een ongelooflijke groeicurve doorlopen, vanaf karting tot nu. Kan Max nóg beter worden? Jos: “Dat vind ik altijd een moeilijke vraag. Door meer ervaring kun je beter worden. Kan Max nog veel beter worden? Ik weet het niet. Ik denk dat Max op z’n 21e al klaar was om wereldkampioen te kunnen worden. Hoe goed ben je dan?”

Toen Max op zijn achttiende naar Monaco verhuisde, ontstond er letterlijk afstand tussen jullie twee. Hoe was het om Max los te laten? Jos vertelt: “Eerst ging ik dag en nacht met Max om en zodra hij 18 werd, ging hij op zichzelf de grote wereld in. Dat is loslaten en daar had ik moeite mee, heel veel. Maar je moet je kinderen op een gegeven moment loslaten. Ze maken dan hun eigen beslissingen. Gelukkig bellen we elkaar nog regelmatig en kunnen dan alle onderwerpen bespreken.”

Als persoon is Max ook altijd zijn leeftijd vooruit geweest. Hij was vroeg volwassen voor zijn leeftijd. Welke karaktertrekken zou je hem toekennen? “Max is een hele lieve jongen”, zegt Jos. “Maar zodra hij z’n helm opzet, verandert hij in een leeuw. Dan is hij ontzettend gedreven en telt er nog maar één ding: winnen. Dat heeft er altijd bij Max ingezeten.”

“Wat ik nu bij Max zie, is wat ik vroeger in de karting al zag. Maar naast de baan zie ik ook een hele relaxte kerel, dat kan bijna als niet-geïnteresseerd overkomen. Toen Max nog kartte, maakte ik me daar zorgen over, of hij wel graag genoeg zou willen. Maar dat is zijn manier van voorbereiden, dus niet te veel met andere dingen bezig zijn. ‘We zien het wel’, zegt Max dan.”