scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Jos over rallyrijden: 'Plezier heb ik ook als ik vooraan rijd'

Gepubliceerd op 17 augustus 2024 door Niels Hendrix

Na zijn jarenlange Formule 1-carrière en uitstapjes naar Le Mans, heeft Jos Verstappen zich in de daaropvolgende jaren volledig gegeven om zoon Max via de karting en Formule 3 klaar te stomen voor de koningsklasse van de autosport. Max debuteerde in 2015 in de Formule 1 en de rest is geschiedenis.

Jos kreeg in die jaren meer ruimte in zijn eigen agenda en het kriebelde om zelf weer achter het stuur te kruipen. Na een paar tests in een rallyauto sloeg de vonk over en in februari 2022 reed Jos zijn eerste rally, in het Belgian Rally Championship (BRC). Tegenwoordig neemt hij samen met copiloot Renaud Jamoul in een Skoda Fabia RS Rally2-auto deel aan het BRC en een aantal losse rally’s.

Jos, je hebt aardig progressie geboekt sinds je rallydebuut. “Er is ondertussen natuurlijk veel gebeurd en ik heb veel ervaring opgedaan”, vertelt Jos. “Het is nu professioneler en we hebben de auto beter voor elkaar. Ik heb ook een betere copiloot. We proberen elke keer vooruitgang te boeken.”

Je zei toen dat het luisteren naar en verwerken van de notes het moeilijkste was. Hoe gaat dat nu?
​Jos: “Dat was in het begin het lastigste, maar tegenwoordig gaat dat vanzelf. Renaud praat tegen me, maar ik hoef daar niet meer bij na te denken. Dus ik kan me meer richten op het rijden, het besturen van de auto.”

Rijden in het donker vond je ook moeilijk, vanwege gebrek aan vertrouwen. Hoe is dat nu?
“Dat hangt ook samen met het verwerken van de notes. Als je daar vertrouwen in hebt en je kent het parcours iets beter, dan gaat het ook in het donker makkelijker. Ik heb dan geen gebrek aan vertrouwen meer.”

Je zei, zeker in het begin, dat het ging om plezier hebben. Ik neem aan dat dat nu nog belangrijkste is. Maar een Verstappen is altijd gedreven. In hoeverre zijn de resultaten van belang?
“Plezier heb ik ook als ik vooraan rijd”, antwoord Jos met een glimlach. “Plezier en resultaten zijn allebei belangrijk. Als je er voor je eigen gevoel alles aan gedaan hebt en je bent dan net niet snel genoeg dan zij dat zo. Het leven hangt er niet vanaf, laat ik het zo zeggen.”

Inmiddels regelmatig podiumfinisher in BRC, waar ervaren coureurs rijden. Zit er nog meer in het vat, internationaal uitstapjes of zelfs WRC?
“We doen mee voor de prijzen en dat maakt het ook leuk. Ik rijd niet verloren in de rondte, want dan gaat het plezier wel over. Ik heb geen ambities om WRC te rijden. Dat zijn rally’s van drie dagen, waar veel tijd in de voorbereiding gaat zitten. Dat is mij te tijdrovend. We bekijken wat mooie of leerzame rally’s zijn en een uitstapje af en toe naar het buitenland vind ik wel leuk.”

De daadwerkelijke rally duurt doorgaans één of twee dagen. Maar er zit veel voorbereidend werk in, ter plaatse maar ook al in de werkplaats. Vertel eens?
“Er gaat veel tijd in de voorbereiding zitten. Denk aan het maken notes en het van buiten leren daarvan, het bekijken van eigen video’s en die van concurrenten. Daarnaast moet ook de auto klaargemaakt worden, maar dat valt te overzien. Het team weet wat er nodig is en wat er onderhoud nodig heeft en tijdig vervangen moet worden. We hebben het goed voor elkaar. Na een rally zijn ze één of twee dagen bezig met alles schoonmaken en in orde maken.”

Je moet je navigator blind kunnen vertrouwen. Bijna letterlijk. Hoe is de samenwerking met Renaud?
“Het is belangrijk dat er iemand naast je zit, waar je het gezellig mee hebt en die op de eerste plaats natuurlijk goed is. Anders houd ik het niet lang vol. Je moet professioneel en gedreven zijn en dat zit bij Renaud zeker goed. Je moet het leuk hebben, van beide kanten. De boog staat niet altijd gespannen. Natuurlijk zijn we serieus op de momenten dat het nodig is en dat gaat eigenlijk perfect. Renaud heeft WRC (World Rally Championship) gereden en is heel professioneel. Dat past prima.”

Op stages rijd je niet tegen elkaar, maar ieder voor zich tegen de klok. Mis je niet de direct strijd op de baan, met tegenstanders, gevechten en inhaalpogingen?
“De strijd op de baan vond ik altijd heel mooi. Maar in het rallyrijden, is de stage zelf de uitdaging. Bij het rijden op het circuit blijft de baan eigenlijk altijd hetzelfde. Dat is bij rallyrijden niet. Als je dan de tweede keer op dezelfde stage rijdt, kan alles vol met zand liggen en is het echt anders.”

Heb je nog ambities om terug te keren op circuits, bijvoorbeeld in het World Endurance Championship (WEC) of de 24 Uur van Le Mans?
“Nee. Ik vind rallyrijden leuk. Laat de jonge mannen maar Le Mans rijden, ik vind rally veel leuker.”