scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

Jos wint Hellendoorn Rally: 'Vol op de limiet'

Gepubliceerd op 21 september 2024 door Niels Hendrix

Jos Verstappen en zijn copiloot Renaud Jamoul hebben de 42e Hellendoorn Rally op hun naam geschreven. Na een voortvarende start op vrijdagavond, waarbij het duo het klassement aanvoerde, wisten ze in hun Skoda Fabia RS Rally2-auto de klus op zaterdag te klaren. Ondanks tijdsverlies door een lekke band, was Verstappen op tien van de zestien klassementsproeven de snelste. Zo werd de rally die in totaal 1:23 uur duurde met 5,5 seconde voorsprong op Bernhard ten Brinke en copiloot Davy Thierie afgesloten.

“Geweldig!”, aldus Jos Verstappen na zijn zege in de Hellendoorn Rally. “We moesten ons vandaag tien keer vol concentreren en op de limiet rijden. We hebben wat geluk gehad en de samenwerking met Renaud was super. We hebben samen veel plezier en genieten ervan. Bernhard ten Brinke heeft hier veel ervaring en geweldig tegenstand geboden. Het bleef spannend tot de laatste proef, alles lag nog open. We moesten blijven pushen, maar het is gelukt.”

Renaud Jamoul vult aan: “Het was een goede rally. Ik zit nu twee jaar naast Jos en we zijn aan elkaar gewend. We kennen elkaar goed. De omstandigheden waren lastig met vandaag een finish in het donker, terwijl dat niet de bedoeling was. Het bleef spannend tot de laatste meters. Maar het is ons gelukt.”

Na vrijdag had Verstappen 4,1 seconden voorsprong op Ten Brinke. De rally ging op zaterdagochtend verder met de klassementsproeven Notter en Hellendoorn, die beide tweemaal werden verreden. Met twee snelste tijden liep Jos respectievelijk 1,8 en 3,0 seconden uit op Ten Brinke, waarna Verstappen het klassement met 8,9 seconden voorsprong aanvoerde.

Helaas sloeg het noodlot toe bij de tweede proef op Notter: door een lekke band linksvoor reed Jos bijna vijf kilometer op een velg. Daardoor verloor hij ruim 19 seconden op Ten Brinke, die daardoor de leiding in het klassement overnam en 10 seconden voorsprong had. Jos liet zich echter niet kennen en reed erg sterk bij de tweede keer op Hellendoorn door meteen 5 seconden terug te pakken.

“We hebben veel tijd verloren door de lekke band”, zei Jos daarna. “Maar er komen nog zes proeven, dus er kan nog van alles gebeuren. Het wordt spannend. We gaan ervoor zitten.”

De laatste zes stages werden over Ypelo, Beuseberg en Stokkum verreden. Op Ypelo was Jos wederom de snelste en daarmee liep hij vier tellen in op Ten Brinke, wat Verstappen tot op 1,3 seconden in het klassement bracht. Ook op Beuseberg pakte Jos P1 en weer 1,5 seconde op Ten Brinke. Dat bracht Verstappen weer aan de leiding, zij het op slechts 0,2 seconde. Op Stokkum werd nog eens 1,3 seconde gepakt, waardoor Jos anderhalve tel voorsprong had op Ten Brinke bij het ingaan van de laatste omloop.

Van die laatste drie stages kwam Jos in de eerste twee als eerste over de streep, waarmee zijn voorsprong tot 6,3 seconden groeide. Op de allerlaatste proef werd maar zes tienden toegegeven op Ten Brinke en zodoende schreven Jos Verstappen en zijn copiloot Renaud Jamoul de 42e Hellendoorn Rally op hun naam. Een knappe prestatie.