scroll
Scroll naar benedenvoor het laatste nieuws

A1 Grand Prix, de afstellingen

Gepubliceerd op 18 augustus 2005 door Jo Vleugels

Uiteraard kan er heel wat afgesteld worden aan een moderne bolide. Ook aan een 'standaard' auto zoals de A1 Grand Prix bolide is veel finetuning mogelijk.

We spraken vanmiddag met teambaas Jan Lammers over de auto in het algemeen en over de afstelmogelijkheden.

De meestgestelde vraag is waarom gekozen is voor 520 pk, terwijl de gebruikte motor op zijn limiet veel meer kan leveren?

Puur voor de betrouwbaarheid zijn ze afgeregeld en ze moeten ook ruimte geven voor de z.g. "powerboost" knop die je 4 x in de sprint race mag gebruiken en 8 x tijdens de mainrace. Hij geeft extra power wanneer minstens 80% van de gasstand word gebruikt, kom je daaronder is het vermogen weer normaal. Hopelijk wordt via de TV weergegeven wanneer deze en hoe vaak gebruikt is. Kan voor veel spanning zorgen. Stel Jos ligt op kop en heeft geen Powerboost injecties meer over en Lamy ligt 2e en heeft er nog 1...

De auto's worden elke race weer ingenomen. Krijgen de teams elke race dezelfde chassis en motoren terug?

Je krijgt steeds je eigen auto terug. De loting van chassis en motoren gebeurt voor het seizoen. Nog niet alle chassis zijn uitgeleverd. De bedoeling is dat men twee auto's ter beschikking krijgt, waarbij je bijvoorbeeld voor de sprintrace een ander chassis kan gebruiken dan voor de mainrace. Zo kun je makkelijk heel verschillende afstellingen gebruiken. De motoren worden opgereden tot een bepaalde kilometerstand. De verwachting is dat het zo'n dikke 5500 km. per motor zal worden.

Wat kan er allemaal aan de auto afgesteld worden?

Net als met een zeilboot mag je alles trimmen maar niets weghalen of aanbrengen, anders dan wat in het reglement staat aangegeven. Ook mogen er geen onderdelen verwisseld worden. Dus je mag bijvoorbeeld niet met andere schokbrekers gaan rijden.
Aan de motor zelf mag niets gewijzigd worden, ook bijvoorbeeld niet aan de temperatuur van de lucht die naar binnen komt. Zelfs mag de motor niet met water afgespoten worden om hem te koelen.
Er mag bijvoorbeeld wel weer een grotere accu geplaatst worden of een langere stuurstang. Maar dat zijn meer dingen om praktische problemen op te lossen dan om daadwerkelijke snelheid te winnen.

Zijn de regels al bekend over het gewicht incl. coureur van de auto's?

Het minimum gewicht is gesteld op 695 kg. inclusief camera en coureur. Er mag indien nodig ballast meegenomen worden om aan het gewicht te komen. Daarvoor zijn plaatsen aangewezen. Deze ballast moet vast gemonteerd zitten. Tijdens een race mag er niets aan het gewicht veranderd worden, met uitzondering van lucht voor de banden en benzine voor de motor.

Om enig idee over afstelmogelijkheden te krijgen onderzochten we de mogelijkheden van de schokdempers. Verplicht gemonteerd zijn de Ohlins TT44 dempers. Dit zijn olie/vloeistofdempers die bestuurd worden door een extern gasreservoir.


De Ohlins TT44 demper


Deze demper staat bekend om zijn veelzijdige inzet. Zo kan hij gebruikt worden voor straatraces tot en met superspeedways. Omdat bij de A1 Grand Prix het hele seizoen met één soort demper gereden wordt, is deze veelzijdigheid belangrijk.
Deze dempers mogen versteld worden met de instellingknoppen die de fabrikant standaard aangebracht heeft. Daarmee kan de uitslag van de zuiger versteld worden, de compressiedruk van het gas en de stijfheid van de demper.
Binnen in de demper zitten 'shims' (metalen plaatjes op de piston die trapsgewijs kleiner worden). Met deze shims kan het gedrag van de demper helemaal aangepast worden. Maar dit zijn nu net de veranderingen die NIET toegestaan zijn. In zijn algemeenheid kan dus gesteld worden dat alle inregelingen en trimmogelijkheden open liggen, maar zodra men dat een technische wijziging kan noemen, is het meestal niet toegestaan.

Jo Vleugels