De Le Mans regels voor 2010
Gepubliceerd op 21 augustus 2009 door Niels Hendrix
De Automobile Club de l'Ouest, of kortweg ACO, heeft de technische reglementen voor de 24 Uur van Le Mans en de Le Mans Series van 2010 vastgesteld. De organisatie probeert het prestatieverschil tussen de diesel en benzine aangedreven LMP1 auto's gelijk te trekken door de benzine auto's een klein voordeel te gunnen. De regels met betrekking tot het bodywork van de prototypes is ook aangepast, hoewel de definitieve tekst over de voorkant van de auto – wat tijdens Le Mans van dit jaar een geschil tussen Audi en Peugeot opleverde – nog niet vast staat.
Vincent Beaumesnil, sprak namens de ACO: "Het is onze taak om een eerlijk pakket regels aan te bieden waarbij iedere configuratie een kans heeft. In het huidige ongunstige economische klimaat, willen we de auto's zo weinig mogelijk veranderen. Alle deelnemers willen hun huidige auto's in 2010 kunnen gebruiken en indien mogelijk zelfs in 2011 en daarna.
Er waren een paar verduidelijkingen nodig. Een paar punten in de reglementen moesten worden aangepast om te voorkomen dat deelnemers gingen investeren in oplossingen die wij als te extreem beschouwen, en die niet stroken met het doel dat we onszelf gesteld hebben – om de rondetijd op Le Mans boven de drie en een halve minuut te houden."
De wijzigingen in de regels komen voort uit een overleg tussen de ACO en de fabrikanten in de 24 uur van Le Mans na bestudering van de verzamelde data van dit jaar.
"Reglementen moeten zich van het ene naar het andere jaar ontwikkelen en zich naar de juiste context zetten", vult Beaumesnil aan. "Wanneer je ze publiceert, zullen deelnemers ze interpreteren en ermee werken. Er volgen nieuwe ontwikkelingen en de prestatie verbetert en dat is het moment wanneer wij als organisatie een escalatie moeten voorkomen om zodoende een eerlijk speelveld en voldoende veiligheid te kunnen garanderen."
Een deel van de wijzigingen in de reglementen van de ACO heeft betrekking op het bodywork van de LMP1 en LMP2 prototypes. De auto's mogen simpel gezegd geen gaten of tierelantijntjes meer bevatten. Verder zijn er nog een aantal veranderingen op het motorisch gebied die de diesel en benzine krachtbronnen dichter bij elkaar moet brengen.
De restrictors op de diesel motoren worden van 37,9 naar 37,5 mm verkleind. Het voordeel dat dichte auto's hebben gaat van 0,4 naar 0,3 mm. De turbodruk wordt maximaal 2590 mbar (was 2750 mbar).
Bij de benzine auto's wordt de restrictor juist vergroot; van 32,5 naar 33,3 mm. De GT1 motor – die gebruikt wordt in de Aston Martin LMP1 – mag ook een restrictor van 33,3 mm hebben (was 32,5 mm).
Verder mogen in 2010 naar eigen inzicht drie (verzegelde) motoren per seizoen ingezet worden. Nu moet er nog twee opeenvolgende races met één motor gereden worden. Daarnaast gaat het minimumgewicht van LMP1 diesels naar 930 kilogram. Het minimumgewicht voor de andere deelnemers blijft gelijk.
Niels Hendrix